Спеціальні потреби

ЄС розглядає можливе мито на російське збіжжя та обмеження для України


Протест фермерів у Брюсселі 26 лютого 2024 р.
Протест фермерів у Брюсселі 26 лютого 2024 р.

На тлі багатомісячних протестів фермерів у низці країн Європейського Союзу з Брюсселя повідомляють, що в ЄС обговорюють запровадження мит на збіжжя з Росії і Білорусі, а також можливі обмеження на імпорт продуктів з України.

Сільськогосподарські лобісти в ЄС стверджують, що європейські фермери зазнають втрат, бо вартість пального, енергії, добрив тощо різко зросла, а закупівельні ціни на збіжжя та харчі низькі через, як вони кажуть, наплив дешевшої продукції з-поза меж Євросоюзу і зокрема з України.

ЄС, щоб підтримати Україну після російського вторгнення 2022 року, відкрив свій ринок для української продукції, скасувавши багато обмежень. Відкриття європейського ринку для України розглядається і як частина процесу української європейської інтеграції.

Фермери в ЄС також скаржаться, що європейські правила, пов’язані зі стандартами якості та з охороною довкілля, роблять їхнє виробництво дорожчим навіть попри те, що вони отримують значні субсидії з європейського бюджету.

На тлі цих скарг і бурхливих фермерських протестів у столицях та блокувань руху на кордонах політики шукають виходу.

Газета Financial Times, посилаючись на осіб причетних до вироблення рішень у Брюсселі, повідомляє, що Європейська комісія готує оголошення про запровадження мита - 95 євро ($103.26) на кожну тонну збіжжя імпортованого з Росії та Білорусі.

Згідно з тим повідомленням ЄС також може запровадити 50% мито на насіння олійних культур та похідні продукти з Росії та Білорусі.

Це виглядає як відповідь на заклики, які лунали зокрема від прем’єр-міністра Польщі Дональда Туска, щоб накласти заборону на імпорт російської і білоруської сільськогосподарської продукції.

Але Польща, а також Угорщина, Словаччина і Болгарія вже тривалий час утримують односторонні обмеження на імпорт українського збіжжя, хоча при цьому наполягають, що сприяють транзиту українського експорту.

Польські урядовці заявляли, що хочуть аби Європейська комісія погодилася з потребою обмежень на загальноєвропейському рівні, а тапер є повідомлення, що польська позиція здобула підтримку Франції.

Часопис Politico.eu вважає, що певна домовленість була досягнута на зустрічі президента Франції Еммануеля Макрона та польського прем’єр-міністра Дональда Туска з канцлером Олафом Шольцом в Берліні минулої п’ятниці.

Politico.eu цитує неназваних дипломатів, на думку яких через такі обмеження українська торгівля може втратити €1,2 млрд.

“Країни - члени ЄС, які найгучніше демонструють свою підтримку Україні, також є тими, які завдають їй найбільшої шкоди”, - сказав один з тих анонімних дипломатів.

Це питання може бути одним з проблематичніших під час саміту керівників 27 країн ЄС у Брюсселі 21-22 березня.

Відео - найголовніше

Як політичні погляди поділилися на ліві та праві? Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:04 0:00
XS
SM
MD
LG