Спеціальні потреби

"Використати параною Кіма, щоб зірвати перемовини з Путіним" - експерти реагують на повідомлення про саміт Росії та КНДР


Лідер КНДР Кім Чен Ин може прибути броньованим потягом до російського Владивостока, щоб зустрітись з російським президентом Путіним, повідомили американські ЗМІ з посиланням на інформацію посадовців. Минулого разу така зустріч відбулась в квітні 2019 року
Лідер КНДР Кім Чен Ин може прибути броньованим потягом до російського Владивостока, щоб зустрітись з російським президентом Путіним, повідомили американські ЗМІ з посиланням на інформацію посадовців. Минулого разу така зустріч відбулась в квітні 2019 року

Російський президент Путін та керівник Північної Кореї Кім Чен Ин планують зустріч у Владивостоці, повідомили американські ЗМІ з посиланням на посадовців США та інших країн. Кремль не підтвердив плани щодо саміту російського президента.

Росія потребує зброї, а КНДР, можливо, захоче навзамін отримати технології, повідомляють ЗМІ про оцінки посадовців США. Російські технології можуть стати в нагоді Північній Кореї для розробки ядерних підводних човнів та супутників, пише New York Times про занепокоєння американських чиновників.

Сам той факт, що інформація про зустріч опинилась в ЗМІ є частиною спроб зірвати саміт, вважає експерт Sky News Шон Белл. США використовують параною Кіма, щоб зірвати перемовини про зброю і саме з цією метою, припускає аналітик, США розсекретили інформацію про плановану зустріч Кіма та Путіна.

"Сам той факт, що США, очевидно, розсекретили ці дані розвідки дуже швидко і поширили цю інформацію, напевне означає, що вони намагаються перешкодити цій зустрічі", - пише Шон Белл. Він вказує, що Захід непокоїть можливе формування "осі зла" між КНДР, Росією та Китаєм.

Оглядачі з BBC натомість вважають, що від можливої зустрічі Кіма з Путіним не варто очікувати стратегічних альянсів. "Домовленість зрештою може бути більш транзакційною. Росії зараз потрібна зброя, а обмежена санкціями Північна Корея потребує грошей та продовольства", - пише ВВС.

США звинувачують Північну Корею в поставках зброї для Росії.


Путін відчайдушно намагається отримати допомогу, але зброя, яку може запропонувати Північна Корея, ймовірно, "не матиме визначального значення", каже в коментарі CNN генерал США у відст. Марк Гертлінг. Він додає, що КНДР має велику кількість артилерійських снарядів, але не має високоточної зброї, як у України.

"Кількість вже має свою якість, зрозумійте мене вірно, - наводить Newsweek слова Гертлінга для CNN. - Але ми бачимо, що українські сили використовують високоточну зброю і вибивають значну кількість російських артилерійських систем. Це змінює ситуацію у вогневому протистоянні".

З Гертлінгом погоджується генерал-майор США (у відст) Джеймс "Спайдер" Маркс. Він вказав, у тій же програмі, що Росія та КНДР "застосовують зброю однакового калібру. Тому це [поставки зброї для Росії з Кореї] стануть негайним поповненням. Однак, це стратегічно не змінить результати бою в Україні".

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Форум

XS
SM
MD
LG