Спеціальні потреби

"Окоп за окопом" ЗСУ звільняє території - сенатор США виступив за подальшу підтримку України


Фото: Українські військові поблизу Бахмута
Фото: Українські військові поблизу Бахмута

Американські законодавці проводять зустрічі з виборцями під час серпневих парламентських канікул. Серед питань, які цікавлять американців є і підтримка України перед лицем російського вторгнення.

Так, за продовження підтримки України виступив сенатор-республіканець Том Тілліс. Під час подорожі до рідного штату Північна Кароліна, він дав інтерв'ю місцевій газеті Mountaineer.

Кошти на підтримку України наявні до кінця року, зауважив він і додав, що за необхідності потрібно буде схвалити надання нових коштів, щоб уникнути "помилки, яку ми зробили в Афганістані".

Він відзначив прогрес українського контрнаступу. Україна "дюйм за дюймом", "окоп за окопом" звільняє територію, яку раніше окупувала Росія, каже сенатор.

Водночас проти допомоги Україні виступів сенатор-республіканець Томмі Табервіль.

В коментарі для Fox News раніше цього місяця Табервіль вказав, що не голосував за допомогу для України, бо не вважає, що Україна може подолати значно потужнішого суперника, Росію. "Я за Україну. Росія не мала цього робити", - додав він.

Президент США Джо Байден звернувся до Конгресу з запитом про додаткову допомогу Україні обсягом 24 мільярди доларів.

Як повідомляв Голом Америки, за підтримку Україні як фактора, що допоможе зміцнити позицію США в протистоянні з Китаєм, виступів і впливовий сенатор-республіканець Мітт Ромні.

Найважливіше завдання США для зміцнення їхніх позицій у протистоянні Китаю - це сприяти поразці Росії в Україні, адже Москва і Пекін - союзники, й слабкіша Росія послаблює й Китай, заявив Ромні під час дискусії із Strider Technologies.

"Ми не втрачаємо життя [американців] в Україні, українці борються героїчно проти Росії, яка націлила на нас 15 ядерних боєголовок. Ми зменшуємо й розбиваємо російську армію відносно дуже невеликим коштом, в порівнянні із тим, що ми загалом витрачаємо на оборону", - сказав Ромні.

За його словами, слабша Росія посилає сигнал Китаю щодо їхніх територіальних зазіхань, а головне - "це каже Росії, що бажання Путіна відновити Російську імперію й захоплювати колишні радянські республіки - не справдиться". Тож допомагати Україні цілком відповідає національним інтересам США, підсумував Ромні, який також є відомим опонентом свого однопартійця - експрезидента Дональда Трампа.

Раніше Голос Америки повідомляв, що група сенаторів від обох партій, яка відвідала Україну на передодні Дня Незалежності, запевнила: Конгрес Сполучених Штатів продовжить підтримувати Україну фінансово і матеріально.

Сенаторка-демократка Елізабет Воррен підкреслила, що українці "борються за виживання України, але вони також борються за демократію в усьому світі", - сказала вона і додала: "Для нас це честь - мати можливість підтримати українців".

"Якщо Владіміра Путіна не зупинити в Україні, він піде далі проти союзників у НАТО", тож американські солдати будуть змушені захищати їх, сказав сенатор-демократ Річард Блументаль.

А сенатор-республіканець Ліндсі Грем заявив: "Ми витратили мільярди, сотні мільярдів, напевно трильйон доларів впродовж Холодної війни, аби стримати російську агресію. І знаєте що? Ми зараз витратили менше ніж три відсотки нашого оборонного бюджету, аби допомогти українським військовим. Це - найвдаліше повернення інвестицій в історії американської національної безпеки. Про такого партнера можна лише мріяти!"

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Форум

XS
SM
MD
LG