Спеціальні потреби

"Аналогів немає"? Заяви Росії про швидкість ракет "Кинджал" можуть не відповідати дійсності - експерти


МіГ-31К, що здатний нести балістичну ракету Х-47 "Кинджал". Архівне фото, AP
МіГ-31К, що здатний нести балістичну ракету Х-47 "Кинджал". Архівне фото, AP

Збиття Україною ракети Х-47 "Кинджал" американською системою Patriot доводить перебільшеність заяв Кремля про начебто невразливість і досконалість російської зброї, зауважують ЗМІ.

"Кинджал" може бути грізною зброєю, але це далеко не той нестримний виклик, як заявляла Росія, тож ймовірно, не слід далі характеризувати його як гіперзвукову зброю, пише Jerusalem Post.

Раніше джерела у Пентагоні висловили впевненість у правдивості заяв України про те, що вона використала американську систему ППО Patriot для перехоплення ракети "Кинджал". Також там привітали той факт, що це перехоплення було здійснено українським екіпажем, який пройшов навчання в Оклахомі, але не мав американських радників на полі бою, й назвали це великим поверненням інвестицій.

Відповідно до січневого звіту Конгресу США, гіперзвукова зброя – це снаряди та транспортні засоби, які здатні подорожувати та маневрувати в атмосфері зі швидкістю 5 Махів (вп'ятеро швидше швидкості звуку) протягом тривалого періоду, й висока швидкість маневрів теоретично ускладнює їхнє відстеження та перехоплення засобами ППО. Такі швидкості не є рідкістю, і балістичні ракети регулярно досягають їх на певних відрізках своєї траєкторії, тож для класифікації гіперзвукової зброї однієї лише швидкості недостатньо.

У звіті НАТО про гіперзвукову зброю за 2020 рік говориться, що "Кинджал" "загалом не характеризується як гіперзвукова зброя", але її було включено до переліку через його здатність маневрувати по своїй балістичній траєкторії. Х-47 діє за квазібалістичною траєкторією з коротшою дугою. І хоча Кремль заявляє, що ця ракета може розвивати швидкість 10 Махів, у звіті НАТО зазначено, що її швидкість може бути набагато меншою.

Як пише також MSN, схоже, що "сильно роздмухана бульбашка галасу навколо російської гіперзвукової чудо-ракети, можливо, принаймні трохи здулася". Видання пише, що раніше "Кинджал" виявився здатним пробивати загалом міцну протиповітряну оборону України, однак 4 травня завдяки системі Patriot все змінилось.

Запуск ракети із системи Patriot під час навчань на Філіппінах, 25 квітня 2023. REUTERS/Eloisa Lopez
Запуск ракети із системи Patriot під час навчань на Філіппінах, 25 квітня 2023. REUTERS/Eloisa Lopez

Як зазначає видання, судячи зі світлин і відео про передачу Patriot Україні, Німеччина могла надати ракети більшого радіусу дії PAC-2, яка використовує осколкову боєголовку з неконтактним запалом, а не оптимізовану для протиракетної оборони PAC-3, яка призначена для знищення ракет шляхом кінетичного удару.

Інші повідомлення свідчать про те, що Німеччина та США також надсилають нові ракети PAC-3, які вважаються потенційно ефективними проти балістичних ракет у радіусі 20 миль. Попри те, що деякі коментатори припускають, що збиття було результатом дії удару "лоб в лоб" "Кинджала" та ракети з Patriot, якби перехоплювач безпосередньо вразив ракету на надзвуковій швидкості, ймовірно, носовий конус не залишився б таким цілим, як видно на знімках із Києва.

Водночас воєнний кореспондент BBC Павло Аксьонов зазначає: "В те, що українська ППО змогла збити "Кинджал", правда складно повірити - заявлені тактико-технічні характеристики цієї зброї, здається, залишають дуже мало шансів для зенітних систем". Він пояснює, що ця ракета може летіти зі швидкістю до 14000 кілометрів на годину, й шанс на збиття системою Patriot міг бути вищий хіба за умов інформації у Києва про планований пуск або зліт МіГ-31К.

Однак він каже, що анонімні офіційні джерела New York Times у США все ж підтверджують заяву Києва, інше непряме підтвердження цього факту – відсутність реакції з боку Росії. Росія зазвичай повідомляє про застосування таких ракет одразу, адже пуски такої сучасної високотехнологічної зброї активно використовує російська пропаганда, оголошуючи про її перевагу над зброєю інших країн.

Голос Америки повідомляв, що експерти ставлять питання про доцільність використання цих ракет, які хоч і завдають шкоди українським цивільним об’єктам і вбивають людей, але не є ефективними у військовому плані і є дуже дорогими, а також складними у виробництві.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Форум

XS
SM
MD
LG