Спеціальні потреби

На саміті у Вільнюсі Україну необхідно запросити до НАТО – резолюція Сейму Литви


Фто для ілюстрації
Фто для ілюстрації

Сейм литовського парламенту в четвер одноголосно прийняв резолюцію, яка закріплює прагнення Литви щодо майбутнього саміту НАТО у Вільнюсі, і серед іншого містить положення про необхідність офіційного запрошення Україні приєднатися до альянсу. Про це повідомляє видання LRT.

У документі йдеться про те, що на саміті НАТО у Вільнюсі «необхідно запросити» Україну «приєднатися до НАТО в якості держави-члена». В резолюції парламент зазначив, що необхідно «підписати протоколи про приєднання та запустити процес ратифікації, коли це дозволять умови».

Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

Резолюція була подана представниками різних політичних груп у парламентських комітетах із закордонних справ, національної безпеки та оборони. В ній зазначено, що рішення запросити Україну до Альянсу буде стратегічним рішенням НАТО в прагненні миру в Україні та Європі.

Голова парламентського комітету у закордонних справах Жиґімантас Павільоніс, представляючи депутатам проект резолюції, зазначив, що в документі перераховані завдання для литовських політиків, які вони повинні виконати протягом трьох місяців до саміту.

«Ми проти сірих зон безпеки, ми хочемо довести хибність тези про те, що Росія має право вето на членство України. Ми думаємо, що Україна сприятиме нашій безпеці, зробить НАТО сильнішим», – наголосив Павільоніс.

Документі також наголошує на необхідності значного посилення оборони та стримування в Балтійському регіоні та на всьому східному фланзі НАТО, а також збільшення сухопутних сил союзників, які постійно дислокуються в Литві, до рівня бригади.

Прийнята резолюція також закріплює прагнення зміцнити інтегровану протиповітряну та протиракетну оборону, включаючи засоби протиповітряної оборони в Литві та в усьому регіоні, а також прагнення забезпечити готовність прийняти війська союзників у країні.

Крім того, документ окреслює прагнення щодо зобов’язань щодо витрат на оборону всіх держав-членів НАТО та прагнення домовитися про довгострокові інвестиції в оборонні можливості та оборонну промисловість.

11-12 липня Литва вперше прийматиме саміт НАТО. Очікується, що на зустрічі візьмуть участь близько 40 делегацій з країн-членів і партнерів НАТО.

В матеріалі використані джерела LRT

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Форум

XS
SM
MD
LG