Спеціальні потреби

Допомагати ЗСУ здійснювати контрнаступ і продовжувати наближати Україну до стандартів НАТО пообіцяв Блінкен


Державний секретар США Ентоні Блінкен, 5 квітня 2023. Olivier Matthys/Pool via REUTERS
Державний секретар США Ентоні Блінкен, 5 квітня 2023. Olivier Matthys/Pool via REUTERS

Основний фокус допомоги Україні з боку союзників НАТО зараз - сприяти контрнаступу Києва для повернення території, захоплених Росією. Але у майбутньому Альянс продовжуватиме роботу для наближення України до стандартів НАТО. Про це за результатами саміту міністрів закордонних справ НАТО у Брюсселі заявив держсекретар Ентоні Блінкен.

"Зараз ми невпинно зосереджені на тому, щоб зробити те, що потрібно, щоб допомогти Україні захиститися від російської агресії та сприяти тому, щоб вона могла повернути більше територій, захоплених Росією. Це наш основний фокус, - сказав американський високопосадовець. - Ми також вивчаємо, що ми можемо зробити протягом більш тривалого періоду часу, щоб розвинути потенціал України для стримування агресії, захисту від агресії та, якщо буде необхідно, в майбутньому знову - для перемоги над агресією. І значною частиною цього є приведення України до стандартів НАТО та оперативної сумісності із НАТО".

Блінкен припустив, що на Вільнюському саміті увага буде зосереджена "на цих дуже практичних кроках, які можна зробити і які потрібно продовжувати робити, щоб привести Україну до стандартів НАТО".

"Звичайно, двері НАТО залишаються відкритими. Тут нічого не змінилось. Але саме зараз ми повинні бути інтенсивно зосереджені на майбутніх тижнях і місяцях, особливо коли Україна готується до контрнаступу", - підкреслив він і нагадав, що під час саміту Альянсу "Комісія НАТО-Україна зустрілась вперше за п'ять років за участі міністра закордонних справ Дмитра Кулеби, щоб поговорити про способи, якими ми можемо допомогти Україні у наступні тижні, місяці й роки".

Також під час брифінгу держсекретар розповів, що Сполучені Штати працюють над процесом, щоб визначити, чи є затримання репортера Wall Street Journal Евана Гершковича Росією "неправомірним".

"На мій погляд, немає жодних сумнівів, що він незаконно затриманий Росією, саме це я сказав міністру закордонних справ Лаврову, коли розмовляв з ним у вихідні, і наполіг на тому, щоб Евана негайно звільнили", — сказав Блінкен.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Форум

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG