Спеціальні потреби

Сенатори США закликали Байдена "уважно поставитись" до надання Україні винищувачів F-16 "в критично важливий момент конфлікту"


Минулого місяця група конгресменів США також звернулась до Байдена листом із подібним закликом
Минулого місяця група конгресменів США також звернулась до Байдена листом із подібним закликом

Група сенаторів США, які представляють обидві провідні партії, звернулась до президента США Джо Байдена із закликом "з увагою" поставитись до ідеї надати Україні американські винищувачі F-16, повідомляють ЗМІ.

"Після розмов з лідерами США, України та інших країн, які працювали із підтримки України під час Мюнхенської безпекової конференції минулого місяця, ми переконані, що США потрібно уважно поставитись до надання літаків F-16 Україні ... Це стане важливою спроможністю, що може змінити ситуацію на полі бою", - йдеться в листі, написання якого ініціював сенатор-демократ з Аризони Марк Келлі. В листі законодавці назвали цей час "критично важливим моментом конфлікту".

Байден раніше відмовлявся надавати дозвіл на такі поставки, а у вівторок в Державному Департаменті США так прокоментували можливість надання винищувачів. Що стосується F-16, сказав речник Держдепу Нед Прайс, США надають Україні те, що потрібно для бою зараз.

“Вам не потрібно вірити нам на слово щодо ефективності такого підходу. Ви можете подивитись на рішучість, стійкість, наполегливість наших українських партнерів, а також на успіх, до якого це призвело, і якому певним чином сприяла величезна допомога у сфері безпеки, яку надали Сполучені Штати та приблизно 50 країн навколо світу. Це рішення, які ми приймаємо на динамічній основі, точно враховуючи потреби в розмові з нашими українськими партнерами, у розмові з нашими партнерами в Європі, НАТО, а також у всьому світі”, - наголосив Прайс.

Минулого місяця група конгресменів США також звернулась до Байдена листом із подібним закликом, а голова Комітету Палати представників США у закордонних справах конгресмен-республіканець Майкл Маккол підкреслив у лютому, що "із відповідним тиском з боку Конгресу з обох партій" питання надання Україні винищувачів F-16 "не зняте з порядку денного".

Як додав Маккол, у Конгресі представники обох партій "погоджуються із Зеленським, що ATACAMS та F-16 - необхідні", й він погодився із важливістю розпочати навчання українських пілотів.

В своєму листі, сенатори згадали про те, що двоє українських пілотів проходять оцінку на базі в Аризоні, що може стати "критично важливим кроком" для готовності українських льотчиків керувати F-16.

Дивіться також:

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Форум

XS
SM
MD
LG