Спеціальні потреби

Байден намагається заспокоїти американців та ринки, після падіння банку Кремнієвої долини


Президент США Джо Байден прокоментував стан банківської системи під час звернення з Білого дому, 13 березня 2023 року
Президент США Джо Байден прокоментував стан банківської системи під час звернення з Білого дому, 13 березня 2023 року

"Американці можуть бути певні, що банківська система в безпеці... Ваші депозити будуть наявні, коли вони будуть вам потрібні". З такими словами звернувся до американців президент США Джо Байден в Білому домі в понеділок.

Байден наголосив, що платники податків "не зазнають збитків", а повернення депозитів фінансуватиме Федеральна корпорація зі страхування депозитів США, за рахунок внесків банків-учасників.

Минулого тижня один із 20 найбільших банків США Silicon Valley Bank, активи якого на кінець 2022 року перевищували 200 млрд дол, зіткнувся з масштабним відтоком депозитів і перейшов під управління Федеральної корпорації із страхування депозитів. Це найбільше падіння банку з часів кризи 2008 року.

Діяльність банку SVB здебільшого зосереджувалась в Каліфорнії, а серед клієнтів було багато високотехнологічних компаній, стартапів, компаній з венчурним капіталом.

У вихідні влада штату Нью-Йорк оголосила, що перебирає управління Signature Bank of New York, який, згідно з висновком влади, являє собою ризик для банківської системи.

Вони свідомо взяли на себе ризик і, коли ризик себе не виправдав, інвестори втрачають кошти. Так працює капіталізм
президент США Джо Байден

Керівництво банків буде звільнено, а інвестори не отримають бюджетної компенсації. "Вони свідомо взяли на себе ризик і, коли ризик себе не виправдав, інвестори втрачають кошти. Так працює капіталізм", - додав Байден.

В понеділок, фондові індекси впали, через падіння акцій банків. Так акції JPMorgan Chase впали на 2%, Citigroup - на 3.4%, повідомляє CNN. Регіональні банки зафіксували ще більше падіння акцій.

В Великій Британії вживають кроків, щоб запобігти поширенню нестабільності. Для того, щоб запобігти поширенню впливу кризи, дочірній банк SVB у Великій Британії придбав місцевий HSBC, повідомив канцлер Казначейства Великої Британії Джеремі Гант у Twitter.

Банк було придбано за 1 фунт за допомогою Банку Англії, повідомляє BQ. Депозити SVB у Великій Британії перевищували 8 млрд дол, згідно з інформацією центробанку країни.

В Європейському центробанку вважають, що падіння банків SVB та Signature не матиме прямого впливу на банківську систему в Європі, адже банки єврозони мають добре фінансування, однак якщо криза пошириться на великі банки, ризики зростуть, пише Reuters з посиланням на джерела в центробанку ЄС.

В статті використано матеріал Reuters.

  • 16x9 Image

    Оксана Бедратенко

    Вебредакторка, журналістка, економічна оглядачка Української служби Голосу Америки. Висвітлюю теми міжнародних санкцій, економіки воєнного часу, світові тенденції на ринках нафти та газу, новини фінансової сфери. Пояснюю просто складні теми міжнародних відносин, економіки США, України та світу, як в розлогих статтях, так і в коротких графічних відео.

Форум

XS
SM
MD
LG