Спеціальні потреби

Україна стає майданчиком для випробувань іранської зброї, а співпраця Ірану та Росії посилюється - Пентагон


Міністр оборони США Ллойд Остін тисне руку міністру оборони Ізраїлю Йоаву Галанту після його прибуття в аеропорт Бен-Гуріон, Ізраїль, 9 березня 2023. REUTERS/Idrees Ali
Міністр оборони США Ллойд Остін тисне руку міністру оборони Ізраїлю Йоаву Галанту після його прибуття в аеропорт Бен-Гуріон, Ізраїль, 9 березня 2023. REUTERS/Idrees Ali

Україна стає "бойовою лабораторією" для випробувань іранської зброї за межами Близького Сходу, про це високопосадовець Міноборони США заявив журналістам під час подорожі із главою Пентагону Ллойдом Остіном до Ізраїлю.

Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram.

"Всі мають бути готові до того, який вигляд матимуть сценарії загрози, коли Іран застосує тактику, техніку та процедури, яких країна навчилася в Україні, і почне використовувати цю тактику примусу тут", - сказав представник Пентагону, маючи на увазі Близький Схід, пише журналістка Fox News.

Американський високопосадовець додав, що Росія готова передати Ірану передові технології, щоб отримати іранську "летальну допомогу", - пише CNN. "Розширення ірано-російської військової співпраці буде головним питанням порядку денного міністра Остіна з керівництвом Ізраїлю", - додав представник оборонного відомства США.

Нині глава литовської військової розвідки Елегіюс Паулавічус заявив, що Росія має достатньо ресурсів для продовження війни в Україні "з нинішньою інтенсивністю" протягом двох років. Він додав: "Як довго Росія зможе вести війну, також буде залежати від підтримки російських військових з боку таких держав, як Іран, Північна Корея".

Як нагадує Радіо Свобода, з осені 2022 року Росія використовує для ударів по військових та енергетичних об'єктах України дрони-камікадзе іранського виробництва Shahed-131/136, які російські військові перейменовують на "Герань-1" та "Герань-2".

Днями видання Financial Times з посиланням на джерела повідомляло, що Росія відмовилася купувати балістичні ракети в Ірану, адже Захід погрожував Москві, що в такому разі передасть Україні далекобійні ракети ATACMS.

При цьому Sky News заявляє, що Іран все ж поставив Росії близько 100 мільйонів куль і близько 300 тисяч снарядів, а за даними Washington Post, Іран також погодився таємно передати Росії балістичні ракети малого радіусу дії Fateh-110 та Zolfagha. У лютому 2023 року газета The Guardian писала, що Іран передав Росії партію далекобійних ударних безпілотників багаторазового використання.

У статті використано матеріали Reuters

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Форум

Відео - найголовніше

США: Дайджест головних подій тижня. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:12 0:00
XS
SM
MD
LG