Спеціальні потреби

США турбує співпраця М'янмарської хунти та Росії в ядерній сфері


Фото МЗС Росії - Голови державної адміністративної ради М'янми Аун Хлайн та міністр закордонних справ Росії Лавров в серпні 2022 року
Фото МЗС Росії - Голови державної адміністративної ради М'янми Аун Хлайн та міністр закордонних справ Росії Лавров в серпні 2022 року

Сполучені Штати стурбовані розширенням ядерної співпраці Росії з військовим урядом у М’янмі — також відомій як Бірма — заявив Державний департамент США цього тижня.

Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram.

«Ми глибоко стурбовані — але не здивовані — готовністю Росії розширити свою підтримку, в тому числі через співпрацю в ядерній енергетиці, репресивному режиму в Бірмі (М’янма), — йдеться в заяві Держдепартаменту, надісланій електронною поштою Голосу Америки у вівторок. - Дії Росії продовжують кризу, яка загрожує нашим зусиллям разом з нашими партнерами та союзниками сприяти миру та процвітанню Індо-Тихоокеанського регіону».

Російська державна корпорація з атомної енергії, відома як «Росатом», і хунта М’янми 6 лютого підписали «міжурядову угоду про співпрацю в галузі використання ядерної енергії».

«Ця угода спрямована на співпрацю не лише щодо невеликої атомної електростанції, але й застосування ядерних технологій у багатьох секторах, і це сприятиме соціально-економічному розвитку країни», — сказав лідер хунти старший генерал Мін Аун Хлайн на церемонії підписання минулого понеділка в нещодавно відкритому Інформаційному центрі ядерних технологій у Янгоні, найбільшому місті М’янми.

Співпраця двох країн в атомній енергетиці починає "нову главу в історії російсько-м'янмарських відносин", заявив під час церемонії підписання гендиректор "Росатому" Олексій Ліхачов. «Створення нової промисловості в країні, безсумнівно, принесе користь енергетичному сектору, промисловості та економіці М’янми».

Співпраця після перевороту

Після державного перевороту в лютому 2021 року контрольована військовими М’янма швидко розширила ядерну співпрацю з Росією. Речник хунти М’янми генерал-майор Зау Мін Тун підтвердив Голосу Америки минулої п’ятниці, що М’янма побудує малий ядерний реактор за сприяння Росії.

Зау Мін Тун сказав Бірманській службі Голосу Америки телефоном, що ядерні експерти хунти "шукають відповідні місця в країні для будівництва малого ядерного реактора разом з російськими ядерними експертами".

"Техніко-економічне обґрунтування буде проведено в кількох місцях по всій країні для будівництва ядерного реактора. Ми ще не вибрали місце, — сказав він. – Ми зробимо це в найкращому місці з найсприятливішим і найбезпечнішим середовищем, щоб мінімізувати небезпеку».

У вересні минулого року старший генерал Мін Аун Хлайн відвідав Росію для участі в Східному економічному форумі та погодив з Росією дорожню карту ядерної співпраці, включаючи можливість реалізації проекту невеликого модульного реактора в М’янмі.

У заяві «Росатому» йдеться про те, що дорожня карта буде керувати співробітництвом у сфері «мирного використання атомної енергії» на 2022-23 роки. Крім того, експерти з обох країн проведуть дослідження щодо можливого будівництва легководного ядерного реактора в М’янмі.

Після 1999 року попередня хунта в М’янмі почала переговори з Росією щодо проекту ядерного реактора, підтвердивши свої плани в січні 2002 року побудувати дослідницький ядерний реактор для «мирних цілей».

Минулі ядерні ініціативи

Раніше М'янму підозрювали у розробці ядерної зброї.

Голос Америки звернувся за коментарем до Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ), запитуючи, чи план хунти М’янми щодо ядерного реактора відповідає Додатковому протоколу МАГАТЕ. МАГАТЕ поки не відповіло.

У 2013 році М’янма підписала з МАГАТЕ ключову угоду про нерозповсюдження ядерної зброї, відому як Додатковий протокол. Згідно з угодою МАГАТЕ може розширити доступ до інформації та сайтів, пов’язаних із ядерною діяльністю країни.

Однак міжнародні аналітики занепокоєні тим, що в М’янмі немає необхідних систем регулювання та управління для безпечної експлуатації атомної електростанції.

Карта М'янми
Карта М'янми

«У цьому типі реактора (ядерному реакторі з легководним сповільнювачем) через деякий час можуть бути витоки, за нестачі технічного обслуговування, — сказав Голосу Америки вчений з М’янми Кхін Маунг Маунг, професор фізики в Університеті Південний Міссісіпі, – Належне технічне обслуговування є ключовою ідеєю. Наскільки мені відомо, у М’янмі немає жодної фабрики, яка має цю можливість».

"Немає сумніву, що вони (воєначальники) мають амбіції та бажання володіти ядерними арсеналами, - сказав він, - і придбання ядерних реакторів, незалежно від того, наскільки вони маленькі, безумовно, є кроком у цьому напрямку".

Раніше «Росатом» заявив, що поставить до М’янми 10 метричних тонн палива зі збагаченого урану, якого, за словами вченого Кхін Маунг Маунга, достатньо для створення ядерної зброї. Хоча країна не має технічної можливості перетворити уран на збройовий матеріал, вона потенційно може використати його у сценарії «брудної бомби».

«З такою кількістю палива в руках їм навіть не потрібно збагачувати або створювати належну зброю, — сказав він. – Але потрібно бути обережним і продумати всі можливості, маючи справу з бірманськими військовими».

Росіяни відвідують М'янму

У грудні минулого року російська делегація у складі близько десятка старших військових на чолі з генерал-полковником Олексієм Кімом відвідала М'янму. За даними державних ЗМІ М’янми, сторони зосередилися на співпраці щодо оборони та боротьби з тероризмом, заявивши, що це сприятиме «регіональному та глобальному миру».

Однак Росія загрожувала глобальному миру, вторгнувшись в Україну, тоді як військові М’янми ліквідували демократичну систему в цій країні Південно-Східної Азії, влаштувавши державний переворот і криваві репресії проти мирного населення.

За даними Державного департаменту США, багато достовірних звітів свідчать про те, що Росія надає військовим М’янми зброю, яка «дає змогу увічнити насильство, звірства та порушення прав людини проти народу Бірми».

«Підтримка режиму Росією також підриває стабільність у ширшому регіоні», — йдеться у заяві Держдепу для «Голосу Америки» у вівторок. «Сполучені Штати продовжуватимуть працювати з міжнародним співтовариством, щоб сприяти притягненню до відповідальності за переворот і всіх відповідальних за жахливе насильство, включаючи тих, хто підтримує та озброює військовий режим».

Бірманська служба Голосу Америки долучилась до роботи над статтею.

  • 16x9 Image

    Англомовна служба Голосу Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG