Спеціальні потреби

Заява Трампа про швидке зняття обмежень, введених через COVID-19, викликала бурхливу дискусію у США


Обмеження, що уповільнюють економічне зростання, але необхідні для стримування поширення вірусу COVID-19, не будуть тривати довго. Про це президент США Дональд Трамп заявив під час прес-конференції в Білому домі в понеділок.

«Ми не дозволимо, щоб ліки були гіршими, ніж сама проблема», - сказав президент про обмеження, які мають негативний вплив на економіку, повторивши свою недільну заяву.

Америка знову і скоро буде відкрита для бізнесу, значно раніше, ніж три, чи чотири місяці про які говорять
Дональд Трамп

Під час брифінгу Трамп ще раз наголосив на економічній шкоді від обмежувальних заходів. «Давайте працювати, - закликав він. - Цю країну не для того будували, щоб її закрили. Цю країну не для цього будували».

«Америка знову і скоро буде відкрита для бізнесу, - заявив президент Трамп, - значно раніше, ніж три, чи чотири місяці про які говорять».

Наступного тижня Білий дім проведе оцінку ефективності заходів із соціального дистанціювання, наголосив віце-президент США Майк Пенс.

Ці заяви викликали неоднозначну реакцію у США.

Повертаймося до роботи, повертаймося до життя, а ті, кому більше 70 років - ми подбаємо про себе.
Губернатор Техасу Ден Петрік

Губернатор Техасу рішуче підтримав зняття обмежень, заявивши, що готовий ризикнути власним життям заради гарного майбутнього для своїх онуків. 70-річний Ден Петрік заявив у інтерв‘ю Fox News в понеділок: «Хочу закликати - повертаймося до роботи, повертаймося до життя, а ті, кому більше 70 років - ми подбаємо про себе. Давайте не приносити країну у жертву».

А от директор Центру безпеки здоров’я Джонса Гопкінса розкритикував ідею швидкого зняття обмежень. Серія твітів Тома Інглсбі з цього питання швидко набрала тисячі поширень у соцмережі.

«Будь-хто, хто радить тепер припинити соціальне дистанціювання, має чітко розуміти, який вигляд матиме країна, якщо це зробити, - написав Інглсбі, - COVID може розповсюдитись широко, швидко, жахливо і може потенційно вбити мільйони людей за рік, принісши значну суспільну та економічну шкоду по всій країні».

Полишити ці заходи, означає прийняти, що надзвичайно багато людей захворіють на COVID по всій країні - значно більше, ніж може винести система охорони здоров‘я США
Том Інглсбі, університет Джонса Гопкінса

«Значним обмеженням в китайському Ухані знадобилось три тижні, щоб почалась зміна. Потім кожного дня ситуація покращувалась. В США, в залежності від штату, - ми на 7, чи 10 дні. Полишити ці заходи, означає прийняти, що надзвичайно багато людей захворіють на COVID по всій країні - значно більше, ніж може винести система охорони здоров‘я США», - твітує експерт.

Інглсбі закликав використати час соціального дистанціювання, щоб підготувати медичну систему до нових викликів, забезпечити наявність апаратів штучного дихання, засобів персонального захисту для медпрацівників.

Дивіться також: Служби швидкого реагування у США готуються до напливу викликів через пандемію. Відео

  • 16x9 Image

    Оксана Бедратенко

    Вебредакторка, журналістка, економічна оглядачка Української служби Голосу Америки. Висвітлюю теми міжнародних санкцій, економіки воєнного часу, світові тенденції на ринках нафти та газу, новини фінансової сфери. Пояснюю просто складні теми міжнародних відносин, економіки США, України та світу, як в розлогих статтях, так і в коротких графічних відео.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG