Спеціальні потреби

Напруженість між Канадою і Китаєм у зв’язку зі США


Мен Ваньчжоу, заступницю голови компанії «Хуавей» (Huawei), заарештували на вимогу США у Канаді 1 грудня 2018р.
Мен Ваньчжоу, заступницю голови компанії «Хуавей» (Huawei), заарештували на вимогу США у Канаді 1 грудня 2018р.

Канадські офіційні представники кажуть, що вважають зникнення ще одного громадянина Канади у Китаї можливим черговим актом помсти Пекіна за арешт Канадою чільної представниці китайської компанії «Хуавей» (Huawei).

...Я б безумовно втрутився б, якби вважав за потрібне.
Президент Трамп

Заступницю голови компанії Мен Ваньчжоу, яка є дочкою засновника «Хуавей», заарештували 1 грудня у Ванкувері на вимогу Сполучених Штатів, де її підозрюють у причетності до порушень американських санкцій щодо Ірану.

Китай пригрозив Канаді наслідками, вимагаючи звільнити китайську громадянку.

Мен Ваньчжоу відпустили під заставу (10 мільйонів канадських доларів), але її ще можуть видати до США.

Американська сторона має 60 днів на те, щоб подати канадському суду вимогу про екстрадицію з документальними підтвердження підозр.

У Сполучених Штатах Мен Ваньчжоу може загрожувати багаторічне ув’язнення.

Після погроз Пекіна у Китаї заарештували канадського громадянина Майкла Ковріґа, колишнього дипломата, а другим затриманим канадцем став підприємець Майкл Спавор.

Китайські державні ЗМІ повідомляють, що затриманих канадців “підозрюють у діяльності, яка завдає шкоди державній безпеці Китаю”.

Сполучені Штати розслідують компанію «Хуавей», що є найбільшим у світі виробником смартфонів та іншого електронного устаткування, у тому, що вона допомагали постачати в Іран американське устаткування та порушувала санкції багатомільйонними транзакціями.

Президент Трамп може втрутитися

Дональд Трамп сказав напередодні в інтерв’ю агентству Reuters: “Якщо я буду вважати, що це буде добре для того, що стане безумовно найбільшою будь-коли укладеною торговельною угодою, яка дуже важлива. Для потреби національної безпеки, я б безумовно втрутився б, якби вважав за потрібне”.

Фахівці кажуть, що президент Трамп міг би дати вказівку своєму міністру юстиції скасувати міжнародний запит про екстрадицію, але з іншого боку заява про втручання у судову процедуру може ускладнити справу.

Речник китайського міністерства закордонних справ у середу сказав, що затримання Ваньчжоу було помилкою від самого початку, але привітав висловлювання Трампа.

Китай стверджує, що справа проти компанії «Хуавей» політично вмотивована.

Дивіться також: Міжнародна команда експертів викриватиме випадки дезінформації, кібератак та силових диверсій

XS
SM
MD
LG