Спеціальні потреби

Одного з керівників провідної компанії високих технологій Китаю заарештовано на запит США


Менг Ванжу
Менг Ванжу

Впливову бізнесвумен та доньку засновника китайської корпорації високих технологій Huawei Менг Ванжу заарештували 1 грудня в Канаді. Арешт було проведено на запит Сполучених Штатів.

Канадські посадовці повідомили, що арешт відбувся на запит США, однак, причину названо не було.

"Арешт члена сім'ї засновника Huawei вказує наскільки швидко відбувається ескалація між двома сторонами", - говорить Ті. Джей Пемпел, професор політології Каліфорнійського університету в коментарі The New York Times.

Сенатор-республіканець Бен Сасс припустив, що арешт відбувся через порушення режиму санкцій стосовно Ірану. Китай " творчо працював, щоб зашкодити інтересам нашої безпеки і Сполучені Штати, або союзники не будуть просто сидіти", - сказав Сасс.

Цього року, міністерства торгівлі та фінансів США звернулись до Міністерства юстиції з запитом про розслідування Huawei за можливе порушення режиму економічних санкцій проти Ірану. Про це виданню розповів один з посадовців на умовах анонімності.

Конфлікт між США та Китаєм в сфері технологій розростається, пише CNN. Розвідувальні служби США вбачають у цій компанії загрозу для національної безпеки, зокрема, компанія може використовувати свої пристрої для шпигунства, вважають у США. Huawei заперечує ці звинувачення.

Huawei – одна з провідних високотехнологічних компаній в Китаї. Вона продає більше смартфонів, ніж Apple і будує телекомунікаційні мережі по всьому світові, пише CNN.

Китайський уряд закликав Сполучені Штати та Канаду "негайно виправити порушення" і поновити "особисту свободу" бізнесвумен.

Питання захисту прав власності на технологічні здобутки є центральним в торговельному протистоянні США та Китаю. Підставою для запровадження митних тарифів на низку китайських товарів імпортованих до США, в американському уряді назвали саме кіберкрадіжки і заходи Китаю, які змушують американські компанії розголошувати таємниці.

Лідери США та Китаю домовились про тимчасове перемир’я у торговельній війні. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:48 0:00

Напруження відносин відбувається в той час, коли лідери США та Китаю домовились про тимчасове перемир’я у торговельній війні. Президент США Трамп заявив, що у переговорах з Китаєм досягнуто значного прогресу і оголосив про нові домовленості досягнуті під час двосторонніх переговорів за вечерею після засідання Великої 20-ки.

Дивіться також: ​Відповідь генсека НАТО російському журналісту

Відповідь генсека НАТО російському журналісту. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:14 0:00

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG