Спеціальні потреби

Жодний диктатор не повинен недооцінювати Сполучені Штати - Трамп


Трамп в Азії: Жодний диктатор не повинен недооцінювати Сполучені Штати. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:30 0:00

Трамп в Азії: Жодний диктатор не повинен недооцінювати Сполучені Штати. Відео

Жодний диктатор не повинен недооцінювати Сполучені Штати – такі слова пролунали від президента Трампа у перший день його азійського турне, яке розпочалось із зупинки в Японії. Президент у наступні 12 днів відвідає п’ять країн, а також візьме участь у двох самітах - АСЕАН на Філіппінах та у саміті Азійсько-Тихоокеанської співпраці у В’єтнамі, де, як очікується, зустрінеться з президентом Росії Володимиром Путіним.

Президент Трамп прибув до Японії вранці в неділю за місцевим часом та відразу вирушив до військово-повітряної бази Йокота, де, після роздачі автографів у стилі передвиборчої кампанії, звернувся з промовою до американських військових:

«Ніхто, жодний диктатор, жодний режим чи нація не повинен недооцінювати рішучість США. Час від часу вони нас недооцінюють. Це дня них не добре закінчувалось, чи не так? Не добре”.

Він додав, що Сполучені Штати ніколи не поступляться, ніколи не похитнуться, коли йдеться про захист «своєї нації, свободи та великого американського прапору».

«Історія довела знов і знов, що шлях тиранії – це послідовних рух до бідності, страждання та рабства. Шлях сильних націй та вільних людей, певних у своїх цінностях та майбутньому – це надійний рух до процвітання та миру”, - заявив з трибуни президент.

Очікується, що під час цієї поїздки президент Трамп шукатиме підтримки лідерів країн регіону щодо посилення тиску на Північну Корею відносно її ядерних амбіцій. Ще перед відльотом на борту Ейр Форс Уан президент Трамп сказав пресі, що не виключає можливості зустрічі і з президентом Путіним.

«Я думаю, очікується, що ми зустрінемось. Ми хочемо допомоги Путіна у питанні Північної Кореї», - сказав президент.

Неформальна частина візиту почалась обідом та грою в гольф з прем’єр-міністром Сінзо Абе у приватному клубі Сайтама. А перед тим, як взятися за ключки, лідери підписали кепки з надписом «Дональд та Сінзо роблять союз кращим».

Окрім північно-корейської кризи, на порядку денному зустрічей двох лідерів також питання торгівлі. Нагадаємо, президент Трамп вийшов з Транс Тихоокеанської торгівельної угоди. Це рішення неодноразово критикував прем’єр Абе.

“Я сподіваюсь, що у нас все добре. Наші відносини насправді надзвичайні. Ми подобаємось один одному. Наші народи подобаються один одному. Не думаю, що ми колись були такими близькими один до одного, як зараз”, - запевнив Дональд Трамп.

Перший день дипломатії продовжився обідом з біфштексом в одному з першокласних токійських ресторанів в компанії обох дружин президентів.

Наступною країною, яку відвідає президент Трамп стане Китай, де головнокомандувач має намір закликати президента Сі використати свій політичний вплив для посилення тиску на Пхеньян. Нагадаємо, раніше, президент Трамп гостро критикував Пекін за недостатньо жорстку позицію по відношенню до Північної Кореї.

Це найдовша закордонна поїздка країнами азійського регіону за всю історію американських президентів. В останню хвилину президент Трамп вирішив провести додатковий день у Манілі, де пройде саміт АСЕАН.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG