Спеціальні потреби

Росія становить справжню загрозу для Європи: генерал Годжес


Бен Годжес
Бен Годжес

НАТО має залишатися об’єднаним перед лицем «справжньої загрози», яку Росія становить для Європи, сказав командувач сухопутними військами США в Європі, генерал-лейтенант Фредерік «Бен» Годжес британському виданню The Telegraph.

«Це не припущення. Російська загроза існує, – сказав Годжес. – Російський посол погрожував ядерним ударом Данії, якщо та візьме участь у будь-якій програмі протиракетної оборони. І якщо подивитися, як небезпечно російські літаки літають без передавачів близько до цивільних літаків, це непрофесійна поведінка».

Він також згадав про недавнє рішення Росії перекинути балістичні комплекси «Іскандер» у її калінінградський анклав між Литвою та Польщею, і ракетоносії далекого радіусу дії – до Криму.

«Не думаю, що воєнне протистояння неминуче. Але у військовому плані треба бути готовими для того, щоб уможливити ефективну дипломатію», – сказав Годжес.

План Кремля – не пряма атака, а ситуація, за якої жодна з 28 країн-членів НАТО не зможе заявити про напад, вважає він.

«Росія не хоче, щоб температура досягла 100̊С, вони хочуть утримувати температуру на рівні 90̊С, 95̊С, але вони намагатимуться утримувати її нижчою за 100̊С», – сказав генерал-лейтенант.

Росія вважає країни колишнього СРСР чи Варшавського договору сферою своїх інтересів та намагається перешкоджати їхньому зближенню із Заходом. Однак ця ідея неприйнятна в наш час, сказав Годжес.

«У 21 столітті країни мають право вирішувати самі, що їм підходить і якою країною вони хочуть бути. Вони зробили європейський вибір».

XS
SM
MD
LG