Спеціальні потреби

НАТО: Москва вводить в оману щодо завдань ПРО в Польщі та Румунії


Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ

Офіційний представник НАТО Оана Лунгеску повідомила, що Москва зробила ряд оманливих і неправдивих заяв про НАТО. Зокрема, Москва стверджує, що система ПРО в Румунії та Польщі спрямована проти Росії. Вона також стверджує, що НАТО підвищує напруженість, проводячи ядерні навчання в Східній Європі.

«Система протиракетної оборони не розроблялася проти Росії і не спрямована проти неї, – заявила Оана Лунгеску. – Вона не представляє загрози для російських засобів стратегічного стримування. Географічне розташування і закони фізики не дозволяють системам НАТО збивати російські міжконтинентальні ракети з баз НАТО в Румунії чи Польщі. Їх можливості занадто обмежені, їх запланована кількість занадто мала, і вони розташовані занадто далеко на південь або занадто близько до Росії, щоб зробити це».

Лунгеску підкреслила, що мета протиракетної оборони НАТО – захист європейських союзників «від зростаючих загроз, пов’язаних з розповсюдженням балістичних ракет», і рамкова угода з Іраном «не міняє цього факту».

НАТО, як зазначила Оана Лунгеску, ніколи не переміщали ядерні озброєння в Східну Європу. Крім того, побудова ядерних сил НАТО повністю відповідає Договору про нерозповсюдження ядерної зброї.

За словами представника НАТО, саме Росія почала використовувати свої ядерні озброєння в якості інструменту у своїй стратегії залякування, посиливши ядерну риторику і активізувавши свої ядерні навчання.

Саме російські бомбардувальники, оснащені ядерною зброєю, здійснюють польоти поблизу кордонів Північноатлантичного союзу, підкреслила Лунгеску. А російське керівництво говорить про можливість розміщення ядерних сил в Калінінграді та Криму. Подібна діяльність і подібна риторика, за твердженням представника НАТО, «не сприяють прозорості та передбачуваності в контексті кардинально змінених обставин в області безпеки у зв’язку з агресивними діями Росії в Україні».

«НАТО – оборонна організація, тому у відповідь на дії Росії ми збільшили нашу військову присутність у східній частині Північноатлантичного союзу. Це присутність є ротаційною, оборонною, пропорційною і відповідає нашим міжнародним зобов’язанням. НАТО буде захищати всіх союзників від будь-яких загроз», – підкреслила Лунгеску.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG