Спеціальні потреби

У Будапешті відбулися протести проти приїзду Путіна


Марш у Будапешті проти приїзду Путіна
Марш у Будапешті проти приїзду Путіна

Президент Росії Володимир Путін у вівторок прибув до Будапешта, де в нього заплановано зустріч з лідером, якого деякі угорці називають «маленьким Путіним».

Це прізвисько прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана, який у 1980-х роках здобув міжнародну популярність як антирадянський студентський лідер.

Його перетворення на популіста, який запобігає перед Кремлем і пригнічує інакодумців, вписується в ширший історичний процес у Східній Європі, у рамках якого повстання проти Москви змінилося змішаними почуттями до Росії.

Лідери Угорщини, Сербії, Словаччини та Чехії дедалі частіше ведуть подвійну гру, шукаючи прихильності багатих країн ЄС і водночас фліртуючи з російськими покровителями.

У понеділок ввечері близько 2 тисяч людей вийшли на марш у середмісті Будапешта на знак протесту проти візиту російського лідера, закликаючи Орбана зупинити «путінізацію» Угорщини.

«Переслідування громадських організацій, корупція та жируючі олігархи показують, що ми наближаємося до російської моделі та відходимо від європейської», – заявив організатор протестів Габор Ваго.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG