Спеціальні потреби

Різні уроки Меркель і Маккейна з «холодної війни» визначають їхню позицію щодо Росії


Angela Merkel, Chancellor of Germany صدر اعظم آلمان آنگلا مرکل
Angela Merkel, Chancellor of Germany صدر اعظم آلمان آنگلا مرکل

Ключові політики Сполучених Штатів і Німеччини винесли різні уроки з протистояння з СРСР під час «холодної війни», пише Елісон Смейл (Alison Smale) у New York Times, і зараз це впливає на їхнє бачення шляхів вирішення кризи в Україні. Це засвідчила дискусія між канцлером Німеччини Анґелою Меркель і американським сенатором Джоном Маккейном на конференції в Мюнхені.

У відповідь на слова колишнього міністра іноземних справ і оборони Великої Британії Малкольма Ріфкінда, який висловив сумнів у ефективності дипломатії Меркель, яку вона намагається реалізувати в Україні, не підкріпленої загрозою застосування сили Заходом, канцлер поділилася своїм досвідом з дитинства в Східній Німеччині.

Коли було збудовано Берлінську стіну, Меркель було 7 років і, за її словами, ніхто не розраховував на те, що Захід кине свої війська, щоб визволити східних німців від диктатури. Їм довелося чекати на свободу ще 28 років. Меркель сказала, що вона не докоряє за це Заходу. Проте, вочевидь, пише Смейл, цей досвід визначає її позицію щодо вирішення кризи в України.

«Я не вірю, що потрібного для України розвитку подій можна досягти за допомогою зброї», – сказала Меркель на конференції.

Натомість республіканець Маккейн досить різко розкритикував цю позицію канцлера.

«Твердження про те, що воєнного вирішення не існує (а це банальна істина), не повинно змушувати нас думати, що в цієї проблеми немає військового виміру – або що жорстка сила не може грати жодної ролі в досягненні бажаного результату», – сказав Маккейн.

Він не погодився з паралеллю, яку Меркель провела між нинішньою ситуацією та «холодною війною». За його словами, сотні тисяч американців захищали Західну Німеччину, а не казали «Гей, ми не хочемо провокувати росіян». Радянський Союз під час «холодної війни» стримувала «ціна, яку вони мали б заплатити за свою агресію, а зараз Путін не змушений розплачуватися за свою агресію», - сказав Маккейн.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG