Спеціальні потреби

Україна – це порохова бочка, і США не повинні її запалювати (оглядач)


Проросійський бойовик охороняє колишній блок-пост української армії біля Вуглегірська, 5 лютого 2015 р.
Проросійський бойовик охороняє колишній блок-пост української армії біля Вуглегірська, 5 лютого 2015 р.

Дедалі більше вашингтонських політиків виступають за надання зброї Україні. Однак Сполученим Штатам «легко приймати такі рішення з безпечної відстані з-за океану», пише французький оглядач Марсель Мішельсон у Forbes. Натомість Європу в такому разі, впевнений він, чекатиме Третя світова війна, десятки тисяч жертв і зруйнована економіка.

Саме завдяки продажу зброї та інвестуванню в повоєнній Європі американська економіка зміцніла, а долар утвердився в ролі світової валюти, пише автор.

«Війни ще можна уникнути. Нехай Росія перестала бути надійною, а президент Володимир Путін перетворюється на впертого деспота. Однак це не означає, що народи України, Росії та решти Європи потрібно принести в жертву задля ствердження західного погляду на демократію та збереження певного кордону», – пише Мішельсон.

Він звинувачує США в тому, що ті шукають нагоди зберегти та посилити свій статус військової супердержави. З часів Громадянської війни, яка закінчилася 1868 року, Сполучені Штати розпалювали війни будь-де у світі, окрім своєї власної території.

«Європа – не ігровий майданчик для американських політиків чи військових», – пише автор. А Україна, на його думку, – це порохова бочка, від якої може загорітися весь континент, і США не повинні запалювати сірник, який її підірве.

«Якщо у Європі й має початися війна, нехай європейці вирішують, чи приймати таке драматичне рішення. І навіть якщо мирні переговори в Мінську знову закінчаться провалом, від розмов ще ніхто не помирав», – важає автор.

XS
SM
MD
LG