Спеціальні потреби

На реформи не наважуються ні Захід, ні Київ - експерт


Як довго може триматись статус-кво, коли західні інвестиції ледь-ледь утримують Україну від дефолту?

Українська еліта прагне зберегти монополію на гроші та владу і перекласти тягар економічної кризи на простих українців та іноземні фінансові установи. Про це, аналізуючи поступ реформ в Україні, вказує аналітик Центру Карнеґі Балаш Ярабік.

Аналітик переконаний, що головною завадою реформам - які могли би стати передумовою масштабним кредитам Заходу - є боротьба за владу, яка розгорнулась між прем'єр-міністром України Яценюком та олігархом Коломоийським з одного боку, та президентом України Петром Порошенком - з іншого.

Експерт відзначає, що слідом за Києвом і Захід у питанні реформ вдається до підходу «крок уперед, два назад».

Ярабік переконаний, попри аргументи міжнародного фінансиста Джорджа Сороса за надання Україні допомогового пакету на 50 мільярдів доларів, на Заході небезпідставно бояться, що навіть це не стало би гарантією реформ в Україні.

Схоже, що напівдіяльність продовжуватиметься і у майбутньому

«Досі Київ не барився з реформами. Схоже, що напівдіяльність продовжуватиметься і у майбутньому. Хоча подальша допомога МВФ може допомоги віддалити банкрутство, але вона створить загрозу, що у Київі надалі очікуватимуть підтримки навіть за умов власної бездіяльності. Якщо Захід зараз дозволить Україні уникнути шоку від серйозних реформ, чи можемо ми бути певні, що країна таки візьметься за докорінні реформи? Але і відмова від значної допомоги аж ніяк не надасть Києву рішучості необхідної для структурних реформ», - відзначає експерт.

Ярабік попереджає - сценарій майбутнього для України виглядає песимістично.

«Питання у тому, як довго може триматись статус-кво, коли західні інвестиції ледь-ледь утримують Україну від дефолту? Соціальна напруга може лише зростати, як і загроза тероризму та конфліктів між ворогуючими олігархічними кланами та правоохоронцями», - пише експерт.

Дивіться також : Експерт назвав озброєння, яке Україна може отримати зі США

Експерт назвав озброєння, яке Україна може отримати зі США
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:24 0:00

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

XS
SM
MD
LG