Спеціальні потреби

Вирок Навальному диктував Путін – російська опозиція


МОСКВА - Російська опозиція з обуренням відреагувала на обвинувальний вирок Олексію Навальному щодо так званої «справи Ів Роше», згідно з яким відомий блогер отримав три з половиною роки ув'язнення умовно, а його брат, Олег Навальний, був засуджений до такого ж, але реального, терміну позбавлення волі.

У соціальних мережах громадські активісти і всі, хто співчуває Олексію Навальному, закликали до організації вуличних акцій протесту в центрі Москви увечері 30 грудня. Влада вже оголосила організацію такої демонстрації незаконною.

«Голос Америки» зв'язався з відомими російськими політиками та громадськими діячами, щоб дізнатися їхню реакцію на вирок братам Навальним.

Михайло Касьянов: звинувачення проти Навального сфабриковані

Колишній прем'єр-міністр Росії, співголова російської опозиційної партії РПР-ПАРНАС Михайло Касьянов в інтерв'ю Російській службі «Голосу Америки» заявив, що оцінює обвинувальний вирок Олексію Навальному і реальний термін для його брата як «цинічну розправу з політичним противником».

«Ми всі розуміємо, що це справа сфабрикована, на таких підставах будь-який підприємець в Росії може бути посаджений у в'язницю. При цьому умовний термін Олексію - це зручна для влади форма нейтралізації політичного опонента, адже тепер, ще й з абсолютно ні в чому не винним братом в ув'язненні, Навальний буде вимушений самообмежуватися у своїй діяльності», - вважає екс-прем'єр Росії.

«Я думаю, що це подія, разом із загальним наростанням невдоволення в країні через економіку, буде фактором того, що в наступному, 2015-му році в Росії нас чекають зміни. Громадяни по-іншому будуть сприймати що відбувається, а до лав опозиціонерів сьогоднішній вирок тільки додасть рішучості та ентузіазму», - упевнений Михайло Касьянов.

Борис Нємцов: вирок Навальному диктував Путін

Колега Михайла Касьянова, депутат Ярославської обласної Думи Борис Нємцов упевнений, що «вирок Навальному диктував Путін». В інтерв'ю «Голосу Америки» відомий російський опозиціонер заявив, що «при цьому читала вирок людина в мантії, яку суддею назвати ніяк не можна, тому що ніякого відношення до правосуддя те, що відбулося сьогодні, не має».

«Те, що сталося - продовження лінії на дискредитацію Навального, тому що тепер пропаганда буде в суспільстві насаджувати думку про те, що Навальний - людина заслана, а ось невинні люди через нього страждають», - вважає Борис Нємцов.

За словами колишнього першого віце-прем'єра російського уряду, «вирок - це удар по репутації Росії в цілому, яка і так знаходиться в поганому стані, і удар дуже потужний, адже те, що сьогодні відбулося, свідчить про те, що в Росії взагалі немає суду, він відсутній як інститут».

«Відсутність суду - це втеча капіталу, погіршення інвестиційного клімату, неможливість працювати в Росії, всі наслідки, які з цього стану випливають, і тому збиток, нанесений країні цим так званим вироком, дуже і дуже великий», - додав Борис Нємцов.

При цьому політик не вважає, що опозиція і сам Навальний будуть вироком налякані: «Я не думаю, що вони сильно Олексію зв'язали руки, він явно не зупиниться - він сміливий, розумний і енергійний хлопець, а протест буде розвиватися незалежно від цього вироку і з причини економічної кризи, унаслідок все більш очевидного соціального порядку денного - зростання цін, бідності і погіршення охорони здоров'я».

Віктор Шендерович: бандити взяли заручника

Відомий російський сатирик і публіцист Віктор Шендерович в інтерв'ю «Голосу Америки» охарактеризував вирок братам Навальним наступним чином: «Бандити взяли заручника».

«Вони, російська влада, вже так само робили з Михайлом Ходорковським, тримаючи в заручниках Платона Лебедєва, ось тепер вони точно так само роблять з Олексієм Навальним. Вони все це навіть не особливо приховують, і якщо і є в сьогоднішній події щось смішне, то це їх явне відчуття власної тонкощі, як, мовляв, вони всіх перехитрили. Тупі бандити здаються самим собі тонкими Маккіавеллі», - вважає Віктор Шендерович.

«Якщо вони думають, що це зупинить Навального, то вони грубо помиляються, значить, вони нічого не розуміють. Те, що вони тільки додатково загострюють ситуацію, абсолютно очевидно. Те, що вони лише відкладають прорив цього гнійника і вирішення ситуації, в яку вони самі загнали країну, не надто цивілізованими методами - теж очевидно. Це, розвиваючи вислів Талейрана, і злочин, і помилка», - говорить публіцист.

«Влада, по суті, стурбована тільки товщиною рядів ОМОНу навколо себе. Зрозуміло, ОМОНу на вулицях буде більше, ніж нас, принаймні, сьогодні. Але вирок додав очевидного відчуття нашої правоти, тому що, коли беруть заручників, то ясно, що це роблять бандити, що ставлять себе цим поза законом. Для Путіна - це підтвердження нелегітимності його статусу», - робить висновок Віктор Шендерович.

Михайло Ходорковський: протестувати з російськими прапорами

Критик Володимира Путіна і колишній глава компанії ЮКОС Михайло Ходорковський, випущений після тривалого ув'язнення рік тому, на своєму Інтернет-ресурсі «Відкрита Росія» привітав бажання багатьох росіян вийти на вуличні акції протесту у зв'язку з вироком братам Навальним.

«Я припускаю, як сильно йому (Олексію Навальному - Д.Г.) зараз потрібна ваша підтримка. І як він вдячний за те, що ви готові ризикувати багатьом і виходити на Манежну площу. Але ви виходите ще й тому, що мова йде про спільну долю. Бо поки Путін садить політичних супротивників, його друзі садять навіть лояльних бізнесменів. У зоні ризику кожен», - йдеться у зверненні Михайла Ходорковського.

Опальний бізнесмен вважає, що протестувальникам потрібно підкреслити свій патріотизм: «Я впевнений, що влада готує чергову підлість і вже монтує пропагандистські сюжети про те, як п'ята колона на замовлення Держдепу захищає злочинну групу братів Навальних. Позбавте їх цього задоволення. Беріть російські прапори, малюйте триколор на обличчі».

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG