Спеціальні потреби

Журналіст Померанцев проаналізував фальшивість російського суспільства


Петро Померанцев
Петро Померанцев

Британський журналіст називає росіян фальшивим суспільством, яке вигідне режиму, з удаваними медіа, удаваним вільним ринком, удаваним правосуддям.

Британський журналіст, дослідник російського медіапростору Пітер Померанцев у статті «Ідеологія Росії: правди не існує» для видання New York Times намагається пояснити поведінку росіян під час війни з Україною.

«Уявіть, що ви брехали все життя. Не інколи, для зручності, а щохвилини вашого життя - у школі, на роботі, під час громадських заходів. Ви мусили брехати, щоб вижити, тому що покаранням за правду був би крах вашої академічної або професійної кар'єри, або навіть в'язниця. Для росіян, які стали повнолітніми ще до 1991 року, це єдиний спосіб життя, який вони знають», - пояснює Померанцев, чому так легко пересічні росіяни вірять неправді і самі повторюють її.

Автор називає росіян фальшивим суспільством – з удаваними медіа, удаваним вільним ринком, удаваним правосуддям. Як підтвердження цього Померанцев наводить приклад діяльності радника президента Росії Владислава Суркова.

«Він (Сурков – ред.) сприяв винаходу нового типу авторитаризму, заснованого не так на руйнуванні опозиції ззовні, як на проникненні своїх людей всередину груп з різними інтересами, щоб маніпулювати зсередини», - пише журналіст. Однією рукою Сурков підтримує правозахисників та дисидентів, а іншою – створює молодіжні радикальні угруповання на кшталт «Наших», - звертає увагу Померанцев і робить висновок, що в Росії є «все PR».

На його думку, режиму вигідний такий цинізм, коли люди перестають довіряти інституціям, коли втрачають цінності і їм легко нав’язати різні конспірологічні погляди.

Під час гри із Заходом, вважає Померанцев, Кремль поширює свою тактику на міжнародні відносини, у країнах Заходу активно працюють проросійські лоббісти, деякі праві політичні сили заохочуються фінансово, йде активна робота з бізнесом, який не зацікавлений у санкціях щодо Росії. Метою Кремля є посіяти розбіжності, «дезорієнтувати» ворога за допомогою інформаційної війни, - впевнений журналіст.

При цьому автор зауважує, що значною мірою, ця робота закордоном приносить чимало результатів для росіян. Після війни в Іраку та економічної кризи населення країн Заходу все менше довіряють власним інституціям.

Пітер Померанцев резюмує цитатою американського президента Барака Обами, який говорячи про Росію сказав, що «вона не має глобальної ідеології». А не бачити головного – це недооцінювати опонента.

Дивіться також: Хто вона - міністр фінансів - іноземець?

Новий міністр фінансів України - американка українського походження
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:58 0:00

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG