Спеціальні потреби

Як довго можуть протриматися високі рейтинги Путіна?


МОСКВА - У разі, якби вибори президента Росії відбулися найближчої неділі, за Володимира Путіна віддали б свої голоси 69% респондентів. На це вказують результати опитування фонду «Громадська думка» (ФОМ), проведеного 29-30 листопада серед трьох тисяч росіян.

Нагадаємо, в січні нинішнього року, згідно з аналогічним дослідженням, за Путіна готові були проголосувати лише 46% опитаних.

При цьому, згідно з опитуванням ФОМ, 37% респондентів заявили про «безумовну довіру» до чинного президента, а ще 47% йому «швидше довіряють», ніж ні.

Нещодавно проведене Левада-Центром опитування також показало, що 85% схвалюють діяльність Путіна.

Але наскільки стійкий високий рейтинг Володимира Путіна?

Голова Республіканської партія Росії - Партії народної свободи «РПР-ПАРНАС», лідер руху «Солідарність» Борис Нємцов вважає, що він може зберігатися відносно довго.

«Зараз Путін буде всі економічні і соціальні негаразди звалювати на "проклятих американців", - сказав він в інтерв'ю Російській службі «Голосу Америки». - Досвід інших країн, які знаходяться під впливом санкцій, в першу чергу Куби та Ірану, показує, що диктатори, активно використовуючи агітпром, телеканали і так далі, маніпулюють громадською думкою і зміцнюють свою владу».

На його думку, Володимир Путін буде використовувати західні санкції щодо Росії для того, щоб утримати свою владу, і буде це робити до тих пір, поки це можливо. Інша справа, що рівень життя громадян буде неухильно падати, зазначив Борис Нємцов.

«А це означає, що загальне невдоволення почне рости, - продовжив він. - В умовах Інтернету і розвинених комунікацій, коли люди можуть спілкуватися, не тільки дивлячись Перший канал, довіра до Путіна, звичайно, буде знижуватися. Повірити Путіну, що ціни на масло і ковбасу різко зросли в місті Рибінську через Обаму, бабусі й дідусі не зможуть. І зрозуміють, що, очевидно, тут вся справа саме в начальниках, які ближче».

Повірити Путіну, що ціни на масло і ковбасу різко зросли в місті Рибінську через Обаму, бабусі й дідусі не зможуть
Борис Нємцов

З точки зору політика, на осмислення всього цього піде якийсь час, оскільки Путін «більш успішно, ніж Геббельс зумів організувати інформаційну пропаганду».

«Він маніпулює громадською думкою, він абсолютно безсоромний брехун. Назвати чорне - білим і навпаки, для нього не складає ніяких труднощів. У цьому сенсі він людина досить вивертка і рівень довіри буде падати до нього повільно, але падати він обов'язково буде», - резюмував Нємцов.

Керівник департаменту політологічного аналізу незалежного фонду «Центр політичних технологій» Олександр Івахнік у відповідь на запитання чи зможе довго протриматися рейтинг Путіна на такому високому рівні сказав:

Всі ці зовнішньополітичні, умовно кажучи, тріумфи нинішнього року - насамперед, Крим - не можуть діяти нескінченно
Олександр Івахнік

«Це буде залежати від об'єктивної ситуації в країні, від того, наскільки люди будуть відчувати або більш-менш збереження свого життєвого рівня, або його істотне погіршення», - констатував він у коментарі Російській службі «Голосу Америки».

Івахнік думає, що це і стане визначальним фактором стійкості рейтингів.

«Тому що всі ці зовнішньополітичні, умовно кажучи, тріумфи нинішнього року - насамперед, Крим - не можуть діяти нескінченно, - пояснив він. - Все поступово уляжеться у свідомості, а на передній план вийде питання: як країна житиме далі і що буде з нами?».

Решта претендентів на посаду президента відповідно до підсумків опитування ФОМ вишикувалися в такому порядку: 6% у лідера ЛДПР Володимира Жириновського, 4% - у лідера КПРФ Геннадія Зюганова, по одному відсотку - у бізнесмена Михайла Прохорова і лідера «Справедливої Росії» Сергія Миронова.

На думку Олександра Івахніка, результати дослідження не дивні: «Це пов'язано з тим, що всі партії сьогодні вишикувалися в одну лінійку. Всі вони, по суті, стали провладними. А оскільки це так, то найбільш яскравою фігурою серед партійних лідерів для масового виборця є Жириновський. Але це нічого не значить, нічого реального за цим немає».

За результатами опитування ФОМ, 10% респондентів заявили, що вони взагалі не пішли б на вибори.

Дивіться також: Дії Росії в Україні є «умисною дестабілізацією» ситуації - НАТО

XS
SM
MD
LG