Спеціальні потреби

Глава МЗС Німеччини відвідав Україну на тлі зростання насильства


Петро Порошенко і Франк-Вальтер Штайнмаєр
Петро Порошенко і Франк-Вальтер Штайнмаєр

П'ять українських військовослужбовців загинули в Східній Україні за останні 24 години. Про це повідомила українська армія у вівторок, в той час як міністр закордонних справ Німеччини готувався провести переговори з приводу кризи з Києвом та Москвою.

Франк-Вальтер Штайнмаєр став одним з перших високопоставлених представників влади Німеччини, які відвідали Київ і Москву з моменту початку українського кризи, що спровокувала сильну розбіжність в поглядах між Росією і Заходом.

Візит Штайнмайера проходив на тлі ескалації насильства в Східній Україні і звинувачень Києва та Заходу в тому, що Росія переправляє через кордон солдатів і зброю, щоб допомогти проросійським сепаратистам. Кремль ці звинувачення заперечує.

Перед поїздкою в Москву Штайнмаєр провів розмови в Києві з президентом Петром Порошенком.

За повідомленням прес-служби президента України, Порошенко і Штайнмаєр пропонують переговори щодо врегулювання ситуації на Донбасі у «веймарському форматі» за участю Німеччини, Польщі та Франції.

У контексті міжнародних зусиль для мирного врегулювання співрозмовники погодились щодо доцільності різних багатосторонніх форматів переговорів, які ведуть до припинення вогню, виведення військ і техніки та звільнення заручників.

Водночас Штайнмаєр наголосив, що мінські домовленості мають залишатися основою для продовження діалогу з мирного врегулювання ситуації на Донбасі.

«На нашу думку, час говорити не тільки про політичну, але й про економічну стабілізацію України», – наголосив він.

Відтак Штайнмаєр відлетів до Москви, де зустрівся увечері 18 листопада зі своїм російським колегою Сергієм Лавровим для обговорення ситуації в Україні.

За повідомленнями, обидві сторони погодилися, що необхідно повернутися до виконання так званого Мінського протоколу та до діалогу за участю представників України, Росіє та ОБСЄ.

Штайнмаєр «не бачить підстав для оптимізму», що Мінський протокол міг би зробити прорив у врегулюванні ситуації на Донбасі, де з березня загинуло понад 4 тисячі людей.

Але, каже Франк-Вальтер Штайнмаєр, наразі відступ від цього протоколу «буде великою втратою».

Штайнмаєр і Лавров також закликали Київ і лідерів сепаратистів на Донбасі розпочати прямі переговори, метою яких було б відведення військ з обох боків.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG