Спеціальні потреби

Росія пожвавлює військову розвідку в країнах Балтії


Російський літак Іл-20
Російський літак Іл-20

Зростає кількість провокативних військових дій Росії в балтійських країнах і навколо них, заявляє НАТО.

«Я сказав би, що рівень провокативних польотів зараз вищий, аніж під час «холодної війни», – сказав речник НАТО, додавши, що цього року в балтійському регіоні Альянс зафіксував втричі більше радіоперехоплень, аніж торік.

За словами речника, провокативні дії Росії відзначено у Швеції та Фінляндії. Влада Естонії повідомляла, що російський розвідувальний літак Іл-20 порушив повітряний простір країни у вівторок протягом близько однієї хвилини, проникши на 600 метрів. НАТО повідомив, що вислав військові літаки для видворення російського літака. Росія заперечила заяву Естонії.

У п’ятницю Швеція припинила пошуки російського підводного човна, що, імовірно, проник у її територіальні води. Минулого місяця російські спецслужби перетнули естонський кордон і викрали працівника естонської служби розвідки.

Старший дослідник в Інституті Брукінгса Річард Козлярич назвав дії Росії «новою схемою агресії».

«Не думаю, що ми вже спостергіаємо її пік, – сказав він. – Гадаю, далі буде більше».

Дії Росії мають на меті послати сигнал країнам Балтії, продовжив Козлярич.

«На мою думку, вони хочуть дати зрозуміти балтійським країнам, що в планах Путіна вони посідають таке ж важливе місце, як і іншим [регіонам]. Ідея захисту російських меншин, яка була виправданням того, що він робив в Україні, виринає і в країнах Балтії», – сказав він.

Тим часом колишній посол США в Латвії Браян Карсон сказав, що, на його думку, Росія не робитиме в балтійських країнах того, що в Криму.

«Гадаю, Путін не робитиме таких різких дій на півночі, – сказав він, пославшись на німецькі, шведські, норвезькі та фінські інтереси в країнах Балтії. – Там з більшою імовірністю буде застосовано статтю 5-ту». (Цією статтею передбачається, що напад на одного члена НАТО вважатиметься нападом на весь Альянс.)

Однак Пол Родсепс, оглядач латвійського журналу Ir, каже, що на його думку, Путін намагаєтсья відновити сферу радянських інтересів і не вірить, що НАТО захищатиме країни Балтії.

«Він шукає наступні слабкі місця, пробуючи тут, пробуючи там, – сказав він. – Він не збирається отримати все й одразу. Він буде президентом ще якийсь час. Це довга гра».

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG