Спеціальні потреби

ЄС узгодив нові санкції проти Росії


Євросоюз узгодив пакет посилених заходів, що може "заохотити Росію змінити свій політичний курс щодо України". Про це йдеться у відкритому листі президента Європейської ради Германа Ван Ромпея і президента Єврокомісії Жозе Мануеля Баррозу, який оприлюднили у п'ятницю пізно ввечері.

Санкції Європи стосуватимуться доступу Росії до західних ринків капіталу, товарів і технологій оборонного і подвійного призначення, а також узгоджений новий список осіб для персональних санкцій, у якому згадуються нові сепаратистські «керівники» на Донбасі, представники «уряду» Криму під владою Росії, а також російські політики й олігархи.

Детально, які саме заходи увійшли в остаточно узгоджений у п’ятницю варіант санкцій, у листі не уточнюється. Як очікується, керівники країн ЄС офіційно ухвалять цей пакет санкцій шляхом «письмової процедури» в понеділок.

Раніше у п’ятницю західні агентства з посиланням на дипломатів у Брюсселі повідомили , що Євросоюз узгодив новий пакет економічних санкцій проти Росії, попри оголошення про припинення вогню на сході України.

Нові заходи мають обмежити доступ російських оборонних і нафтових компаній до європейських фінансових ринків, перешкодити доступові Москви до послуг європейських енергетичних компаній і далі обмежити експорт із ЄС до Росії технологій подвійного призначення.

Серед інших, під обмеження мають потрапити «Газпром Банк» і «Газпром Нєфть».

Також мають бути запроваджені заборони на в’їзд до Євросоюзу і замороження наявних там активів щодо ще приблизно 20 громадян Росії і чільних представників сепаратистів із України.

Як повідомили дипломати, ці нові санкції можуть бути пізніше зупинені, якщо припинення вогню у східній України буде дотримуватися і якщо Росія виведе свої війська з України.

Про те, що США та ЄС завершують розробку розширених санкції щодо фінансового, енергетичного і оборонного секторів Росії, заявляв раніше президент США Барак Обама.

За матеріалами Радіо Свобода

Дивіться також: Колишній посол США в Україні Стівен Пайфер про перемир'я та американську летальну зброю для України

Путін хитрує, щоб уникнути нових санкцій - екс-посол США
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:45 0:00

XS
SM
MD
LG