Спеціальні потреби

Обама : Україна не член НАТО, США не розглядають застосування сили


Барак Обама
Барак Обама

США не розглядають використання сили для розв'язання кризи в Україні і будуть працювати над мобілізацією світової спільноти з метою тиску на Росію. Про це в ході прес-конференції у Білому домі заявив президент США Барак Обама.

За словами президента США, військова конфронтація з Росією у східній Європі не у планах Америки. При цьому президент США наголосив, що "російський наступ на Україну потягне за собою нові заходи щодо Росії і наслідки для неї".

Барак Обама також висловив думку, що посилення агресії Росії пов'язане з тим, що успіх українських військових примусила Москву діяти відвертіше.

Обама звернув увагу, що Україна не є членом НАТО і відзначив, що США серйозно ставляться до своїх забов'язань перед союзинками по Альянсу відповідно до статті 5-ї договору про колективну безпеку, незалежно від розміру країни-члена Альянсу.

Президент США також звернув увагу на запланований ним візит до Естонії, який засвідчить відданість Америки спільній безпеці.

Загальний тон виступу Обами викликав чимало зауважень у коментаторів.

Оглядачі вказують, що вадою президента США, як у питанні агресії Росії проти України, так і у питанні подолання загрози з боку фанатичного угрупування ІДІЛ є звичка відверто говорити про всі наміри та плани США.

"Сила це не лише усвідомлення реальності, але і її сприйняття. Обама завжди прямо заявляє про свої сумніви та слабкості. Сьогодні він зробив це знову. Відвертість це добре, але...", - ділиться своїми зауваженнями журналістка Бі-Бі-Сі Кім Гаттас.

"Тож після божевільного дня, протягом якого Порошенко заявив про вторгнення, рубль обвалився, у Радбезі ООН стались запеклі дебати, а сепаратисти просунулись вглиб України, ми маємо зберження статусу кво", - переймається московський кореспондент "Нью-Йорк Таймс" Ендрю Рот.

Окрему увагу коментатори приділяють тому, що у США на найвищому рівні вперто відмовляються називати дії Росії в Україні "вторгненням".

"Обама заявив, що Росія "відповідальна" за насильство у східній Україні, але відмовився назвати це вторгненням", - звертає увагу впливове видання Politico.

"ІДІЛ, Сирія, Ірак, Україна... Ого! Обама розповів про багато проблем, але мало про варіанти їх вирішення", - коментує виступ президента США американська тележурналістка Сара Фірт.

"Що ще гірше за відмову називати дії Росії вторгненням, так це те, що президент США не запронував жодних подробиць того, як можна зупинити Путіна та підтримати Україну", - твітує дослідник аналітичного центру "Атлантична Рада" Ерік Браттберг.

Загалом головною подією прес-конференції оглядачі назвали незвичний для Обами вибір кольору костюму.

Дивіться також : Ми робимо все можливе і не звертаємо увагу на бездіяльність інших - активісти "Разом"

Ми робимо все можливе і не звертаємо увагу на бездіяльність інших - активісти "Разом"
please wait

No media source currently available

0:00 0:06:37 0:00

XS
SM
MD
LG