Спеціальні потреби

Захід – Росія: хто більше постраждає від обміну санкціями?


Міжнародні санкції починають послаблювати російську економіку. Західні компанії – зокрема банки – припиняють обслуговувати російський бізнес, курс рубля продовжує падати. У Росії починається масове закриття турбізнесу. Ситуації намагається зарадити уряд Росії, і обіцяє відплатити Заходу санкціями у відповідь, зокрема у продовольчій галузі. Утім валюта євро також уже відчула запровадження санкцій, це позначилось на фондовому ринку. Кому від санкцій буде гірше: Заходу чи Росії?

«Хто кого» політична гра між Росією та Заходом не показує жодних ознак послаблення. Навпаки, обмін санкціями та заборонами один проти одного лише наростає. Якщо обмеження проти імпорту до Росії українських товарів почалися ще з початку року, то тепер розміри російських ембарго розширилися на весь світ.

У четвер Москва заборонила імпорт продуктів із Румунії, раніше зупинили ввезення до Росії австралійської яливичини, польських яблук, фруктів із Молдови, а також свинини із низки західних країни. Таким чином Росія підтримує власного виробника і захищає споживачів.

Принаймні так ситуацію пояснює президент країни Володимир Путін:

«Політичні інструменти щодо економічного тиску є неприйнятними. Вони суперечать усім міжнародних нормам та правилам. Як результат уряд Росії уже запропонував деякі кроки у відповідь на так звані санкції, введені деякими країнами. В сьогоднішніх умовах, щоб забезпечити інтереси вітчизняних товаровиробників, ми можемо про це (про кроки у відповідь – ред.) подумати, але це треба робити дуже обережно»

Один з найбільших рекламодавців на російському медіаринку, американська компанія Кока-Кола, від серпня відкликала рекламу відразу із 4-рьох державних каналів.

Аерофлот – основна російська міжнародна авіакомпанія – через санкції принила рейси до Криму та змушена змінити плани щодо розширення внутрішніх польотів.

Щоб відповісти Заходу на санції, у Росії пропонують заборонити європейським авіакомпаніям – «Луфтганзі», «Британським авіалініям» та «Еір Франс» - літати до Азії через Сибір. За використання російського повітряного простору європейці щороку платять «Аерофлоту» 300 мільйонів доларів, то ж питання: хто більше постраждає від цієї заборони. Лише від появи у новинах цієї ідеї, вартість акцій «Аерофолоту» у вівторок почала подати.

Утім обмін санкціями відразу відчувся і у Європі: європейські фондові індекси почали знижуватися, валюта євро перебуває під тиском. На цьому зауважує Вілл Гобс, аналітик фінансової компанії Barclays:

«Обидві сторони мають необмежені збитки і дуже-дуже мало переваг від подальшої ескалації цього конфлікту».

За останні дні відразу шість російських найбільших туроператорів припинили свою діяльність. Усі вони вважалися довговічними у турбізнесі. Десятки тисяч їхніх клієнтів лишились заблоковані на відпочинку закордоном, інші – майже 40 000 людей - із квитком на руках не можуть виїхати з країни або ж повернути заплачені кошти. Крім того, тисячі росіян, що працювали у туристичній галузі, опинилися без роботи.

Утім російський уряд кризу в туристичній галузі не пов`язує із санкціями. Микола Корольов, заступник голови Ростуризму заявив:

«Я не думаю, що це пов`язано із санкціями. Є багато інформації, що звичайним мешканцям напевне заборонено подорожувати закордон. Але я не думаю, що в цьому причина кризи».

За результатами дослідження російської компанії ВТБ-Капітал, через обмежувальні заходи щодо продуктів харчування, ціна на м`ясо у Росії зросла на 15-20%, також прогнозується ріст цін на фрукти, овочі, консерви і молочні продукти, заборонені імпортувати з Польщі, Молдови та України.

Дивіться також: Конфлікт в Україні може вплинути на ядерну безпеку США та Росії

Ядерна безпека Росії та США постраждають від припинення діалогу - вчений
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:14 0:00

  • 16x9 Image

    Ірина Матвійчук

    Журналістка, репортерка, редакторка вебсайту. Цікавлюсь соціальними темами та історією. Для потенційних сюжетів завжди шукаю захопливі історії про українців у США, маловідомі сторінки історії, про неймовірні долі людей та бізнесів. Приєдналася до команди Української служби Голосу Америки у 2014 році. Перед тим працювала в журналі National Geographic та на "Радіо Свобода". Люблю читати книжки, створила у США книжковий клуб Books-R-Us Ukrainian. Із задоволенням подорожую в країни/регіони, які є непопулярними для туристів. Одружена, маю доньку.  

XS
SM
MD
LG