Спеціальні потреби

Путін веде себе в Україні, як Мілошевич у Хорватії - ЗМІ


Тактика Путіна щодо України нагадує дії Слободана Мілошевича щодо так званої Великої Сербії (регіон, який складався із самопроголошених про-сербських республік, частково розташованих на території нинішньої Хорватії) під час розпаду Югославії. Про це Вєра Міронова та Марія Снєговая пишуть на сторінках видання "Нью Ріпаблік".

"І Сербія і Росія, використовуючи пропаганду, однаково роздмухували серед сербів та росіян потужні націоналістичні почуття спрямовані проти хорватів та українців відповідно. Потім вони підтримували повстання етнічних меншин в у Хорватії та Україні, і після цього застосовували силу під приводом "потреби захистити меншини". Нарешті, обидві країни утворили самопроголошені, напів-незалежні республіки у Хорватії та Україні", - йдеться у матеріалі.

На думку авторів, подібності між Путіним та Мілошевичем не обмежуються тактикою. Для Сербії фундаментальним був міф історичного протистояння
з хорватами, а для Росії - з українцями.

"Пропаганда у Росії та Сербії активно використовувала міфи про українських та хорватських фашистів", - відзначають автори.
І сербська і російська офіційна ідеологія дійшли до заперечення самого існування хорватів та українців, як окремих націй


"Кремлівська пропаганда пов'язувала українських націоналістів з фашистами. Мілошевич описував хорватів, як нову версію усташів, фашистів Другої Світової війни, які загрожували існуванню мирних етнічних сербів. У випадку Хорватії, роль страшного фашистського диявола - яку в Україні грає "Правий сектор" - віддавалась Хорватським силам самооборони, яких сербська пропаганда змальовувала, як переконаних нацистів", - йдеться у матеріалі.

Автори відзначають, що у той час, як у випадку Хорватії роль "головного нациста" відводилась Анте Павелічу, російська пропаганда бачить таким Степана Бандеру.

"І сербська і російська офіційна ідеологія дійшли до заперечення самого існування хорватів та українців, як окремих націй", - відзначають автори.

Матеріал також вказує на те, що і Сербія і Росія активно використовують православну церкву для роздмухування конфлікту та загострення історичного протистояння між католицькими та православними традиціями в Україні та Хорватії відповідно.

"Коли обидві метрополії відчули загрозу втрати колишніх колоній (у випадку Хорватії, пряме відділення від Югославії; у випадку України, асоціація з ЄС), і Путін і Мілошевич зрозуміли, що утримати контроль над ними неможливо", - йдеться у статті.

Дивіться також : Росія прагне розколоти цивілізований світ - експерт
Росія прагне розколоти цивілізований світ - експерт
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:43 0:00

Відео - найголовніше

Треті партії у США. Експлейнер
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:15 0:00
XS
SM
MD
LG