Спеціальні потреби

Сепаратисти погрожували журналістам Голосу Америки на виборчій дільниці


Сепаратисти пригрозили журналістам Голосу Америки
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:59 0:00
У Донецькій та Луганській областях за два дні до виборів будуть створені додаткові виборчі дільниці для військовослужбовців та мешканців, що перебувають у зоні небезпеки. Про це заявив перший заступник виконувача обов`язків Генерального прокурора України Микола Голомша. Офіційно у Донецьку зараз зареєстровано 80 виборчих дільниць. Утім відкритою кореспонденти Голосу Америки (VOA) знайшли лише одну – у міській школі номер 17. Та й там представники дільниці не почуваються безпечно.

Школа №17 у Донецьку знаходиться буквально в 100 метрах від захопленої сепаратистами облдержадміністрації. Нещодавно у стінах цього приміщення проходив референдум про відділення Донеччини від України. Через два тижня після так званого волевиявлення тут знову голосуватимуть – обиратимуть нового Президента України.

За 10 хвилин до того, як кореспонденти Голосу Америки прийшли на виборчу дільницю, сепаратисти доставили сюди листа із інструкціями щодо заборони виборів на території так званої Донецької республіки.

Євген Вірпак, голова виборчої дільниці, не визнає законності цього документа: «Ми не отримували жодних рекомендацій ЦВК, щоб зупинити свою роботу. Більше того, я маю достатньо причин, щоб продовжувати працювати так само, як ми працювали раніше. Я не маю наміру закривати дільницю».

Утім недовго він мав таку позицію. Через кілька хвилин до приміщення увірвались сепаратисти з пістолетами та ножами і почали вимагати від журналістів припипинити зйомки. Між сепаратистами та американськими журналістами відбулась розмова:
- Ви представляєте Донецьку народну республіку? – запитали представники медіа.
- Так.
- Чи ми можемо вас знімати?
- Ні.

Кореспонденти VOA секретно продовжували фільмувати те, як сепаратисти інструктували членів дільниці припинити роботу. Ось який діалог відбувся між секретарем виборчої дільниці Інною Мащенською та одним із сепаратистів:
- Як я можу припинити роботу: Я працюю тут.
- Це не мої проблеми. Зараз тут Донецька Народна Республіка.
- Як ми можемо просто піти?
- Просто встань і скажи до побачення.

Далі сепаратист почав нарікати, що вибори фінансує Ренат Ахметов, який нещодавно засудив дії сепаратистів, і взагалі дії Ахметова поставили життя місцевого населення під загрозу.

«Повторюю вам ще раз: якщо 25-го травня людина, Ренат Леорнідович Ахметов, який фінансує вибори, вирішить відправити вас на м`ясорубку, це його проблеми, не мої», - погрожував один із сепаратистів.

Після цього кореспонденти Голосу Америки припинити знімати, побоюючись, що їх зловлять, а записаний матеріал конфіскують. Поза камерою суперечка набирала обертів, сепаратист порозкидав по кімнаті документи з виборчої дільниці, а її члени змушені були лишити приміщення. По закінченню інциденту голова дільниці Євген Вірпак зазначив: «Це все було зроблено під тиском. Я не міг йому заперечити жодного разу. Нас примусили виконувати їхні вказівки».

За словами спостерігачів, практично жодна дільниця у Донецьку не готова до роботи. А більшість працівників бояться навіть відповісти на телефонний дзвінок. У цій ситуації важко уявити, що вибори у східній Україні пройдуть гладко.

Дивіться також: "Перемогу на виборах у ЄС прогнозують радикалам"
Перемогу на виборах у ЄС пророкують радикалам
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:30 0:00
  • 16x9 Image

    Ірина Матвійчук

    Журналістка, репортерка, редакторка вебсайту. Цікавлюсь соціальними темами та історією. Для потенційних сюжетів завжди шукаю захопливі історії про українців у США, маловідомі сторінки історії, про неймовірні долі людей та бізнесів. Приєдналася до команди Української служби Голосу Америки у 2014 році. Перед тим працювала в журналі National Geographic та на "Радіо Свобода". Люблю читати книжки, створила у США книжковий клуб Books-R-Us Ukrainian. Із задоволенням подорожую в країни/регіони, які є непопулярними для туристів. Одружена, маю доньку.  

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

XS
SM
MD
LG