Спеціальні потреби

Експорт газу зі США стривожить Путіна, дасть Європі незалежність - голова закордонного комітету Конгресу


Білий дім має розглянути подолання російської монополії на газ, як частину реальної стратегії щодо Росії. Про це в інтерв'ю програмі каналу CNN "Newsroom" заявив голова комітету із закордонних справ Палати предствників США конгресмен-республіканець Ед Ройс.

За словами законодавця до проголосованої у Конгресі резолюції щодо України увійшло спеціальне положення, яке закликає до протидії російському впливу через експорт газу до Європи та України.
"Чого не вистачає у спробах вплинути на Росію, так це реального важеля впливу. Фактично 70% торгових прибутків Росії дає пальне. 52 відсотки всього бюджету російського уряду є результатом прибутків, які стали можливим у результаті монопольного положення Росії щодо Західної Європи", - зазначив конгресмен.
За словами Еда Ройса, експорт надлишків газу зі США до Європи примусить Росію "замислитись". Політик висловив переконання, що завдяки можливості купувати газ у США, Європа отримає більше незалежності у прийнятті рішень.
Ед Ройс також зазначив, що Білий дім має розглянути подолання російської монополії на газ, як частину реальної стратегії щодо Росії.
"Якщо ми це зробимо, можливості нашого з Європою тандему значно зростуть, бо сьогодні європейський капітал та політики континенту дуже занепокоєні тиском, тим що Путін може відчутно натиснути на них".

Економіка Путіна може обвалитись, якщо експорт газу стане довготерміновою стратегією США
Конгресмен-республіканець також відзначив, що орієнтація на експорт газу до Європи також дозволить США покращити платіжний баланс та створити нові робочі місця у США.
"Але головне, що це дасть Путіну серйозні підстави для занепокоєння. Його економіка може обвалитись, якщо експорт газу стане довготерміновою стратегією США".
Ед Ройс також відзначив, що якби Німеччина та Великобританія озвучили Росії погрозу диверсифікувати джерела енергоресурсів за рахунок поставок зі США, ймовірними наслідками могли би стати обвал карбованця та фондового ринку у Росії.
На думку конгресмена, згадані ним аргументи мають використовуватись у переговорах європейських країн із Росією, щоб спрямувати її до де-ескалації ситуації у Криму.
"Росія продовжує ескалацію і поки ми не зробимо, щось значне у галузі енергетичної політики, поки у нас не з'явиться стратегія та політика, які власне викликали би занепокоєння у Росії, у нас немає потужних важелів впливу", - відзначив Ед Ройс в інтерв'ю СNN "Newsroom".

XS
SM
MD
LG