Спеціальні потреби

НАСА планує притягнути до Землі 500-тонний астероїд


НАСА притягне до Землі величезний астероід
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:27 0:00

НАСА притягне до Землі величезний астероід

Науковці кажуть, що розроблена нова місія дозволить відпрацювати технології, які, можливо, захистять людство від знищення.

Після висадки на астероїд, НАСА планує відправити людину на Марс. Це може статися у 2030 році
"Політ на астероїд є частиною нашої стратегії розвитку і продовженням того, що ми робили раніше. Ми будемо досліджувати астероїд, протестуємо електричний двигун, який працює на сонячній енергії та використаємо капсулу Оріон та ракету СЛС, як ми і планували", - каже представник НАСА Біл Ґерстенмаєр.

Щоб отримати можливість висадити людину на астероїд, НАСА планує захопити космічний камінь у спеціальну сітку і відтягнути в сторону, змінивши траєкторію польоту. Тепер інженери агентства вдосконалюють електродвигун, який дозволить ефективно використовувати сонячну енергію і зменшить кількість пального, що необхідне для цієї місії.
Навіть якщо астероїд зіб’ється з орбіти, він повністю згорить в атмосфері

Біл Ґерстенмаєр продовжує:

"Ми хочемо упіймати та відтягнути на орбіту місяця астероїд діаметром 7-10 метрів і вагою 500 тон. Якщо нам це вдасться, ми зможемо відіслати на нього людей уже в 2021 році".

Успішний експеримент з такими порівняно невеликим астероїдом дозволить людям у майбутньому відхиляти у сторону більші, потенційно небезпечні для Землі, космічні об’єкти.

НАСА каже що теперішня місія не становить загрози для Землі. Навіть якщо астероїд зіб’ється з орбіти він повністю згорить в атмосфері.

А якщо камінь вдасться затягнути на місячну орбіту – він зможе там перебувати сто років.

Якщо об’єкт опиниться на орбіті Місяця, ми зможемо відвідувати його багато разів», – підкреслює Біл Ґерстенмаєр.
За планом, астронавти зможуть бути п’ять днів біля поверхні астероїда і потім зі зразками породи повернуться на Землю
Запуск астронавтів планується робити за допомогою ракети та капсули Оріон, які зараз розробляються агентством. За планом, астронавти зможуть бути п’ять днів біля поверхні астероїда і потім зі зразками породи повернуться на Землю.

Така місія дозволить астронавтам пронти тривалий час у глибокому космосі, каже Ґерстенмаєр, а це – корисне тренування для можливого майбутнього польоту на місяць.

Як каже Біл Ґерстенмаєр, з польотом можуть виявитися деякі проблеми:

«Ми мусимо бути певні, що у нас є запасний план на випадок позаштатної ситуації. Ми мусимо навчитися вирішувати такі ситуації далеко від Землі чи орбітальної космічної станції. А ці знання необхідні для підготовки подальших амбітних місій, які ми плануємо».
XS
SM
MD
LG