Спеціальні потреби

Криза у Туреччині грає на руку Асаду


Туреччина Таїпа Ердогана приймає сирійських біженців, підтримує противників Асада, штаб Вільної сирійської армії тривалий час знаходився у Туреччині. Те, що за спиною у сирійської опозиції стоїть голова 72-мільйонної країни неабияк допомагає їй зараз і неодмінно дасть важілі впливу на Асада в ході мирних переговорів та майбутньої мирної конференції, про яку зараз посилено домовляються Захід, Росія, Китай та самі сирійці. Але є одне але - останні події всередині Туреччини, де вже лунають заклики про відставку уряду, гіпотетично можуть вплинути і на позицію Анкари щодо Сирії. Прем’єр-міністр Туреччини Ердоган, який вчора повернувся з турне Північної Африкою в ході поїздки пообіцяв Туреччина і надалі підтримуватиме боротьбу сирійського народу.

Якщо Ердогану доведеться з усієї сили триматись за посаду, то очевидно йому буде вже не до того щоб вирішувати проблеми Сирії. Та і у Туреччині чимало людей вважають, що їх країна платить зависоку ціну за підтримку сирійської опозиції. Загадаємо, теракти у місті Рейханли – там загинуло більше 50-ти людей, а в організації вибухів Анкара звинуватила офіційний Дамаск. Тож Захід цілком обґрунтовано задає питання, чи вплинуть внутрішні проблеми Ердогана на його позицію щодо Сирії, а значить і на перспективи врегулювання тамтешнього конфлікту.
Ердоган кілька днів тому, в Алжирі заявив, що Туреччина і надалі підтримуватиме «боротьбу сирійського народу за демократію»

Туреччина та голова її МЗС Ахмет Давтоглу грають ключову роль у консолідації сирійської опозиції для участі у мирному процесі. Без підтримки з боку Анакари Заходу годі уявити і активне втручання заходу у події у Сирії – говорить Стівен Гейдманн з Американського «Інституту Миру».

"Роль Туреччини – критично важлива. Чи то йдеться про перемовини, чи активніші дії Заходу та самої Туреччини з метою стримання режиму Асада", - говорить експерт.

Важливість ролі Туреччини підкреслив у нещодавній заяві голова зовнішньополітичного відомства США Джон Керрі.

"Я розраховую, що міністр закордонних справ Туреччини та голова уряду, пан Ердоган і надалі братимуть участь у розв’язанні сирійського конфлікту", - говорить Джон Керрі.

Сам Ердоган кілька днів тому, в Алжирі заявив, що Туреччина і надалі підтримуватиме «боротьбу сирійського народу за демократію». Втім ситуація у його власній країні, принаймні на думку тисяч протестуючих – далека від демократії. Заяви вже зроблені Ердоганом після повернення до Туреччини з північноафриканського турне дають підстави вважати, що домовлятись з демонстрантами прем’єр-міністр не збирається навіть щодо їх мінімальних вимог – зупинити забудову парку.
Хай яким одіозним не є Асад, у Сирії є і ще більш одіозні діячі
Джон Альтерман, аналітик Центру стратегічних та міжнародних досліджень
"У мітингувальників погані наміри . Ми все одно реалізуємо цей проект - на благо навколишнього середовища, навколишнє середовище - це не лише дерева, але і історія та культура, все разом. А от що немає нічого спільного з охороною природи, так це виламувати бруківку, кидати каміння у поліцію та знищувати громадський транспорт – чим і займаються демонстранти", - безапеляційно говорить голова уряду Туреччини.

Втім не лише внутрішній конфлікт у Тереччині може стати на заваді втручання у сирійську ситуацію. Аналітики кажуть, що турки взагалі - на різних рівнях – починають думати, що підтримка противників Асада обходиться їм задорого.

"Я думаю, що в Анкарі починають шкодувати, що аж настільки підтримували сирійську опозицію. Зараз там починають аналізувати, чого коштує протистояння з Асадом", - каже Стівен Гайдменн.
Балан сил між Асадом та його противниками змінюються по синусоїді, і очевидно лише те, що нестабільність у Туреччині зробить ситуацію ще більш заплутаною

А поки у Туреччині мітинги, у Сирії громадянську війну, з перемінними успіхом, виграє то Асад, то його противники. Нещодавно Урядові війська захопили стратегічно важливе місто Кусейр, а у стані опозиції посилюються позиції радикалів пов’язаних з Аль-Кайдою. У США вже кажуть­ – повалення режиму Асада може взагалі дестабілізувати країну.

"Хай яким одіозним не є Асад, у Сирії є і ще більш одіозні діячі. Угода про мирну передачу влади дала має більші шанси реально покращити життя сирійців ніж спроби щось вибудувати на попелищі в країні, яку охоплять етнічні чистки та сутички між релігійними угрупуваннями", - попереджає Джон Альтерман з Центру стратегічних та міжнародних досліджень.

На думку експерта, озброюючи опозицію, Захід не допоможе вирішити конфлікт у Сирії. Потрібні креативні дипломатичні рішення.

Такі креативні рішення можна було би ухвалити на мирній конференції, яку перенесено на липень – через незгоду сторін щодо того, хто може брати у ній участь. Становище Асада та його противників змінюються по синусоїді, і очевидно лише те, що нестабільність у Туреччині зробить ситуацію ще більш заплутаною.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG