Спеціальні потреби

Сирійці кустарно збирають ракети за кресленнями з Інтернет


Сирійці збирають ракети за інструкціями з Інтернет
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:11 0:00

Сирійці збирають ракети за інструкціями з Інтернет

В охопленій громадянською війною Сирії, колишні інженери та автомеханіки перекваліфікувались і майструють вибухові пристрої, гранати та вогнепальну зброю. Сирійським повстанцям не вистачає зброї і кустарне виробництво – єдиний спосіб ліквідувати цю нестачу.

12 снарядів та 12 ракет на день
На непримітній вуличці містечка Аззаз у сирійській провінції Алеппо, місцева родина, яка колись займалась ремонтом дизельних двигунів, тепер виготовляє снаряди, ракети та гранати.

Майстерня схожа на міні завод, з конвеєрним виробництвом: один чоловік робить детонатори, інший - корпуси, ще один – споряджає ударні капсулі. У розпорядженні майстрів – токарний верстат.
Серед клієнтів майстерні і Вільна сирійська армія і фанатики з «Фронту аль-Нусра», які не приховують зв’язків із Аль-Кайдою
Власник майстерні Хумам Кунні каже, що повстанцям катастрофічно не вистачає зброї.

"Нам не потрібна вода та харчі. Нам потрібне важке озброєння, ракети та комплекси ПВО", - говорить Хумам.

Родина Кунні має чотири подібних цехи. Він каже, що по всій країні є чимало кустарних виробництв зброї.

На одному такому заводі виробляють 12 снарядів та 12 ракет на день. Кажуть вибухівку виготовляють самі, або забирають її із скинутим урядом Асада бомб, які не спрацювали; для корпусів - використовують метал зі звалищ.

Кунні каже, що виготовлені ними ракети мають радіус до 6-ти кілометрів і націлюються за допомогою програми-компаса на базі телефона Андроїд. Робити ракети Кунні навчився з он-лайн відео.

"Ми починали з того, що пробували відтворити ракети, які побачили у відео з Інтернет. Деякі перші наші ракети вибухали ще на землі, або падали на нас. Під час випробувань загинуло багато людей", - розповідає зброяр.

Існують і інші ризики. До останнього часу майстерні використовувались для ремонту захоплених повстанцями танків. Втім після того як авіація Ассада розбомбила це місце, ремонтом танків тут більше не займатимуться.

Щойно зброя готова, Кунні відвозить її до кількох місцевих повстанських угрупувань . Серед його клієнтів і Вільна сирійська армія і фанатики з «Фронту аль-Нусра», які не приховують зв’язків із Аль-Кайдою.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG