Спеціальні потреби

Економіку США врятувала дружба віце-президента США та лідера республіканців у Сенаті


Економіку США врятували персональні домовленості
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:50 0:00
Direct link

Економіку США врятували персональні домовленості

Хоча переговори між республіканцями в Конгресі та Білим Домом закінчилися компромісом, вони викликали в багатьох оглядачах чимало песимізму. Сам процес продемонстрував, наскільки полярними є погляди американських політиків і наскільки погано функціонує сама політична система в США.

Прямі переговори між президентом Бараком Обамою та спікером Палати представників Джоном Бейнером провалилися, як і переговори між лідерами демократів та республіканців в Сенаті
Відвідати Конгрес США може кожний бажаючий. Один з туристів, Девид Старк із штату Мериленд, висловлює своє незадоволення політичною поляризацію в законодавчому органі.

"Знаєте, я б бажав, щоб існувала більш центристська фракція. Щоб люди могли чинити опір своїм політичним лідерам та працювати разом", - каже юнак.

Хоча переговори дозволили відвернути фіскальну прірву, сам процес продемонстрував нездатність республіканців та демократів домовлятися. Прямі переговори між президентом Бараком Обамою та спікером Палати представників Джоном Бейнером провалилися, як і переговори між лідерами демократів та республіканців в Сенаті.

Історик Томас Манн бачить в цьому структурну проблему.

"Наші політичні партії, які не передбачалися творцями Конституції та не вписані в саму Конституцію, еволюціонували таким чином, що їхня логіка дії протиричить логіці системи урядування", - каже дослідник Інституту БрукінҐса.

У результаті лише персональні дружні відносини між віце-президентом Джо Байденом та лідером республіканців в Сенаті Мітчем Макконелом допомогли втримати політичний процес та врятували економіку США від обвалу. Втім, лише тимчасово. Адже законопроект, проголосований в новорічну ніч не вирішує усіх проблем, але лише відсуває вирішення найважчої складової – бюджетних скорочень – на найближчі місяці. Тим не менш, говорить Манн, той факт, що сторонам вдалося досягти хоча б часткового компромісу – велике досягнення.

"У результаті вони змогли уникнути фіскального обвалу, досягти домовленості, яка мала широку підтримку в Сенаті. А спікер в Палаті представників висунув законопроект на голосування, незважаючи на опозицію республіканців. Це – позитивна річ", - каже Томас Манн.

Інший історик Ален Ліхтман висловлює занепокоєння бюджетними боями взагалі, які поглинули всю увагу законодавців.

"Поки ми сперечаємося, чи збільшити податки для мільйонерів з 35 до 39 відсотків, усі серйозні проблеми, перед якими опинилася наша країна, ігноруються", - відзначає Ліхтман.

До того ж переговори показали не лише прірву, що розділяє демократів та республіканців, а і розкол в середині Республіканської партії. Хоча спікер Палати представників був переобраний – його єдиним противником була демократ Ненсі Пелосі – позиції Бейнера, кажуть експерти, послаблені.

Під час боїв за уникнення фіскального обвалу чимало республіканців публічно виступили проти свого лідера, і йому довелося шукати підтримку в демократів.

Натомість історик Томас Манн вважає, що позиція Бейнера з самого початку була слабкою, оскільки конгресмени, підтримані консервативною Партією чаювання, вважали його занадто ліберальним.
Під час боїв за уникнення фіскального обвалу чимало республіканців публічно виступили проти свого лідера, і йому довелося шукати підтримку в демократів
"Його позиція не послаблена. Вона ніколи не була сильною", - акцентує дослідник.

Деякі представники Партії чаювання навіть протестували в Конгресі, аби не дати Бейнеру бути переобраним. Рон Меєр – один з них.

"Він не представляє консервативний рух. А нам потрібний хтось, хто є його представником, хто може виразно промовляти, чому люди мусять слідувати консервативним курсом, чому вони мусять вірити в ринкову економіку", - говорить Рон Меєр.

І обидві сторони вже готові до наступного бою – навколо підняття межі на зовнішні позичання - результати якого матимуть величезний вплив на економіку США та всього світу.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG