Спеціальні потреби

Уряд Сирії має намір використовувати хімічну зброю – західна розвідка


Уряд Сирії має намір використовувати хімічну зброю – західна розвідка
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:45 0:00
Direct link

Уряд Сирії має намір використовувати хімічну зброю – західна розвідка

Захід попереджає, що відповідь на такі дії Асада буде рішучою.

За інформацією західної розвідки, армія Башара аль-Асада почала наповнювати бомби смертельно небезпечним газом зарин. Інформація про переміщення урядом Сирії хімічних боєприпасів з‘явилася ще кілька днів тому. Але сьогодні захід вважає, що Асад дійсно має намір цією зброєю скористатися у боротьбі проти повстанців і, можливо, навіть проти Туреччини, якщо та буде загрожувати Сирії військовим ударом. НАТО та США попереджають, що, якщо Асад спробує застосувати хімічну зброю, їх відповідь буде рішучою.

На заході вважають, що уряд аль-Асада на межі падіння. За даними розвідки, посланці сирійського президента ведуть переговори з урядами інших держав про надання притулку Асаду. Але перед тим, як здатися, кажуть джерела, Асад може вдатися до останнього відчайдушного кроку, щоб зберегти владу, – хімічної зброї.

З‘явилися повідомлення про те, що за його наказом сирійські військові почали наповнювати авіаційні бомби токсичним газом зарин. Одна крапля зарину здатна вбити людину протягом хвилин. Він паралізує жертву і вона задихається.

Якщо Асад спробує реалізувати свій план, це може спровокувати військову інтервенцію з боку США та НАТО.

Я хочу чітко сказати Асаду і тим, хто під його командуванням. Світ уважно спостерігає. Застосування хімічної зброї буде абсолютно неприйнятним кроком
президент США Барак Обам

В адміністрації Обами кажуть, що Асад прекрасно розуміє попередження американського президента.

«Ми чітко сказали Асаду, що цим кроком він перетне червону лінію. І всі причетні будуть відповідати за свої дії», - заявляє держсекретар США Гілларі Клінтон.

Сирійський режим, який майже два роки веде війну з повстанцями, жертвами якої стають тисячі невинних жителів, не підтверджує, що володіє хімічною зброєю.

«Навіть, якщо б у нас і була хімічна зброя, ми ніколи б не застосували її проти власного народу», - каже заступник Міністра закордонних справ Сирії Файзел Мекдад.

Але запевненням сирійського уряду мало довіри. Батько чинного президента колись застосував зарин проти власних людей. І сьогодні його син, Башар аль-Асад, може зробити те ж саме.

На заході занепокоєні тим, що Асад у відчаї спробує скористатися хімічною зброєю також проти Туреччини, яка приймає сирійських біженців і вимагає відсторонення Асада від влади. У вівторок на засіданні НАТО в Брюсселі обговорили можливі контрзаходи. НАТО вже розташує на турецько-сирійському кордоні ракетні установки Петріот.

«Якщо хоч хто-небудь спробує атакувати Туреччину, ми кажемо – навіть і не думайте про це», - попередив Генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен.

Ракетні установки прибудуть у Туреччину зі Сполучених Штатів, Німеччини та Голландії. Втім, система Петріот не зможе повністю захистити Туреччину від сирійських ударів.

«Ракетна система Петріот не здатна захистити від артилерійних снарядів. Але вона може ефективно перехоплювати сирійську авіацію. Про що насправді говорить розгортання системи Петріот, так це про згуртованість сил Альянсу і можливість швидко встановити над Сирією зону вільну від польотів», - пояснює експерт Фонду Карнегі за міжнародний мир Пол Шульц.

Генсек НАТО підтримав попередження Барак Обами про жорстку відповідь у разі застосування Асадом хімічної зброї. На думку Пола Шульца, НАТО готове розпочати масштабну кампанію проти сирійського президента:

«Створилася ситуація, при якій, якщо уряд Сирії застосує хімічну зброю - існування якої в країні вони категорично заперечують – але якщо вони її застосують, для НАТО і США буде дуже важко залишатися бездіяльними».

Для Туреччини підтримка НАТО стала бажаним актом солідарності у протистоянні проти тепер вже реальної загрози з боку Сирії.

«Адміністрація Обами і загалом громадськість у США не у захваті від ідеї початку нової військової кампанії у регіоні. І це викликало серйозне занепокоєння у Анкарі. Оскільки без координації з Вашингтона, Туреччина не в змозі провести рішучу кампанію проти сирійського уряду», - вважає експерт Лондонського Інституту політики «Чатам Гауз».

Попри те, що НАТО розгортає сили на кордоні з Туреччиною, аналітики вважають, що сценарій початку наземної операції альянсу у Сирії залишається малоймовірним.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

Реакція на виступ Блінкена з гітарою в Києві. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:26 0:00
XS
SM
MD
LG