Спеціальні потреби

На яке покарання заслуговує Бредлі Меннінґ?


Реакція на вчинок Меннінґа, звинуваченого у розголошенні державної таємної інформації, в американському суспільстві не однозначна.

Справа наймасштабнішого в історії США розголошення таємної інформації, підходить до судового етапу. Вперше з часу арешту у травні 2010-го року з публічною заявою виступив звинувачений у розголошенні таємних документів рядовий збройних сил США Бредлі Меннінґ. Під час попереднього судового слухання Меннінґ заявив про жорстке ставлення до нього в ув’язненні. Військові прокурори наполягають, що колишній аналітик розвідувальних даних передав скандально відомому вебсайту ВІКІЛІКС сотні тисяч засекречених документів уряду США. Реакція на вчинок Меннінґа в американському суспільстві не однозначна.

Для людей, які у холодний дощовий день прийшли підтримати Бредлі Меннінга до військової бази, де розглядається його справа, він справжній герой. Для прокурорів збройних сил США, Меннінґ - державний зрадник, який оприлюднив сотні тисяч таємних документів, що можуть стати у нагоді ворогові. У разі визнання винним, Бредлі загрожує довічне ув’язнення. Тож, Меннінґ намагається уникнути судового розгляду справи і запропонував визнати себе винним в обмін на пом’якшення покарання.

Під час попереднього слухання Меннінґ заявив, що після арешту його тримали у маленький камері, яка, за його словами, нагадувала клітку. Він думав, що в ній він і помре. Про жорстке ставлення постійно говорять і його адвокати. На погляд експертів, такі звинувачення викликали певну симпатію до Меннінґа в народі і відвернули увагу від шкоди, яку заподіяли його дії. На погляд аналітика Лоренса Корба, це також викликало етичну дилему:

«З одного боку, ми ще ніколи не бачили такого витоку конфіденційної інформації. З іншого, я думаю, чимало людей ставлять під сумнів справедливість суду над ним після звинувачень у жорсткому ставленні до нього в ув’язненні. Інші ж скажуть: «А як з ним поводитись, враховуючи те, що він зробив?»

Щоправда, принаймні зараз важко оцінити, як вплинув вчинок Меннінґа на національну безпеку. Під час служби в Іраку, Бредлі Меннінґ висловлював свою опозицію до війни. Тож постає питання, чи був він психологічно підготовлений служити у зоні бойових дій. Його колишні начальники характеризують Меннінґа як емоційно нестабільного чоловіка, збентеженого і як людину, яка не могла знайти спільної мови з іншими. Тож, чимало експертів вказують на необхідність змін у процесі прийняття на військову службу.

«З 2003-го по 2007-ий роки, коли війна в Іраку була надзвичайно непопулярна, збройні сили не могли набрати необхідну кількість солдатів і були вимушені послабити стандарти набору. У цей період лише Армія набрала вісімдесят тисяч солдатів, яких інакше б не прийняли. Тож, Меннінґ взагалі не повинен був прийнятий на службу», - говорить Лоренс Корб.

Якщо Меннінґу та його адвокатам не вдасться уникнути судового слухання, суд над ним розпочнеться приблизно за два місяці.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG