В Америці гостра нестача жінок у сфері інформаційних технологій

В Америці гостра нестача жінок у сфері інформаційних технологій

Кібербезпека вийшла у США на одне з перших місць серед гострих проблем сьогодення. Фахівці у цій сфері неабияк затребувані, особливо у державних відомствах і приватному секторі. Але дефіцит не зменшується. Між тим, аналіз ситуації в сфері інформаційних технологій показує, що вона залишається «чоловічою справою». Причому, як відзначають експерти, проблема не стільки в дискримінації, скільки в небажанні самих представниць прекрасної статі присвятити себе «нежіночій» професії.

Причин кілька. По-перше, у більшості дівчат немає такого досвіду роботи з комп'ютером, як у їхніх однолітків-хлопців, які виросли на відеоіграх. А по-друге, в сучасній культурі з’явився вельми непривабливий імідж IT-фахівця. Мало хто з жінок хоче бути схожим на людину неохайної зовнішності в окулярах з товстими скельцями, яка захоплено розбирається у мікросхемах.

Філліс Шнек з компанії McAfee зізнається, що в університеті вона була чи не єдиною дівчиною на відділенні комп'ютерних технологій і постійним об'єктом жартів з боку однокласників.

«Зате коли треба було витягти з комп'ютера випадково видалену курсову, всі відразу телефонували мені», – згадує вона.

Хоча жінки у США складають близько половини загальної кількості дипломованих фахівців, у сфері сучасних технологій на них припадає лише 25%. Причому у 1985-му році, коли ця спеціальність тільки з'явилася, серед випускників профільних вузів налічувалося 37% дівчат; у 2009-му році жінок-комп'ютерників було 18%, а в дослідних інститутах ще менше – 11%.

Тепер жінок намагаються залучити у професію, яка здобула ще більшу важливість із зростанням кіберзагроз. Передбачається, що завдяки свіжому погляду на проблеми і принципово іншому складу розуму жінки зможуть внести величезний прорив у розвиток інноваційних технологій.

«Я б хотіла, щоб всі доморощені комп'ютерні генії в США, які хоч щось розуміють у боротьбі з хакерами, працювали на нас», – заявила міністр внутрішньої безпеки Джанет Наполітано.

Професор Массачусетського інституту технологій Дейвид Кадиш вважає, що ця професія незабаром стане настільки ж звичною, як спеціальність лікаря або адвоката.