Члени Всесвітньої організації охорони здоров’я ухвалили резолюцію, яка може закрити регіональний офіс в Росії

Логотип зображено на будівлі Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) у Женеві, Швейцарія, 2 лютого 2020 року. Знімок зроблений 2 лютого 2020 року. REUTERS/Denis Balibouse//Фотофайл

Члени Європейського регіону Всесвітньої організації охорони здоров’я ухвалили у вівторок, 10 травня, резолюцію, яка може призвести до закриття регіонального офісу Росії та призупинення зустрічей у країні у відповідь на її вторгнення в Україну.

Спеціальна сесія Європейського регіону ухвалила резолюцію, підтриману Україною та Європейським Союзом: 43 представники країн проголосували "за", 3 - "проти" (Росія, Білорусь, Таджикистан) і 2 утрималися.

Прихильники вважають важливим політичним кроком ізоляцію Москви і заявляють, що вони намагаються уникнути будь-якого серйозного впливу на систему охорони здоров’я Росії. У резолюції йдеться про "надзвичайну ситуацію в галузі охорони здоров'я" в Україні та вказується на масові жертви, а також ризики хронічних та інфекційних захворювань, які виникли внаслідок військових дій Росії.

Дивіться також: ВООЗ: Війна зірвала поточну імунізацію в Україні. Дітей важливо вацинувати від поліомієліту 

Посланник Росії Андрій Плутницький виступив проти резолюції та заявив, що він "вкрай розчарований".

Ми вважаємо, що це величезний момент шкоди для системи глобальної охорони здоров’я, – сказав він на зустрічі членів і вищих посадових осіб ВООЗ.

Дехто критикує резолюцію ВООЗ, заявляючи, що вона є недостатньо жорсткою. Дипломати повідомили Reuters, що вони припинили намагання відсторонити Росію від членства у виконавчому комітеті ВООЗ через юридичні та технічні проблеми, хоча члени можуть спробувати заморозити право голосу Росії на великій зустрічі пізніше цього місяця.

Москва називає свої дії з 24 лютого "спеціальною військовою операцією" з роззброєння України та позбавлення її від того, що вона називає антиросійським націоналізмом, розпалюваним Заходом. Україна та Захід кажуть, що Росія розпочала неспровоковану загарбницьку війну.

Дивіться також: Тонни медичної допомоги Україні зібрали у лікарнях південної Каліфорнії. Відео

Your browser doesn’t support HTML5

Тонни медичної допомоги Україні зібрали у лікарнях південної Каліфорнії. Відео