Чи може бути розширений Нормандський формат? Інтерв'ю з Куртом Волкером

Your browser doesn’t support HTML5

Ексклюзивне інтерв’ю з Куртом Волкером на Донбасі. Відео

США перебувають у постійному контакті з європейськими партнерами. Захід єдиний в тому, щоб спонукати Росію до переговорів і припинення агресії.

Водночас, Європа обрала «тактику маленьких кроків», а США - більш «амбітний» підхід у спілкуванні з Росією стосовно війни в Україні. Про це розповів спецпредставник США з питань України Курт Волкер в інтерв’ю голові Української служби «Голосу Америки» Мирославі Ґонґадзе.

М. Ґ.: президент України заявляв про можливість нових обговорень в рамках Нормандського формату. США все ще не відіграють роль в цьому обговоренні. На Вашу думку, чи варто США брати участь в цій угоді?

К.В.: До Мінського процесу, звичайно, входять Україна, Росія та ОБСЄ. Нормандський формат – це Франція, Німеччина, Україна та Росія. Ми говоримо з усіма, ми маємо постійний діалог з Україною, дуже часто говоримо з Великобританією, Канадою, Швецією і, звичайно, з Францією та Німеччиною, як партнерами в Нормандському форматі і ми ведемо діалог з росіянами, тому я не думаю, що формальна участь в Нормандському процесі не багато що змінить для нас, або для них.

Ми хочемо спілкуватись з Росією на більш стратегічному рівні, мушу визнати, - безуспішно, але ми хотіли спілкуватись про більш широке припинення конфлікту, виведення військ, встановлення миру і повного виконання Мінську
Курт Волкер

Цей інструмент – важливий і корисний і ми намагаємось його посилити. Наприклад, ми спілкувались з французами та німцями стосовно їх цілей і ми прагнемо їх підсилювати, наголошувати на окремих питаннях, таких, наприклад, як припинення вогню, відведення важкої зброї, які є ажливими для них.

Ми хочемо спілкуватись з Росією на більш стратегічному рівні, мушу визнати, - безуспішно, але ми хотіли спілкуватись про більш широке припинення конфлікту, виведення військ, встановлення миру і повного виконання Мінську. Це – виклик вищого порядку, адже кінцевою метою є мир і безпека людей, які тут є і це стане можливим, коли територію буде повністю повернено Україні.

М. Ґ.: На жаль, Франція та Німеччина є дуже слабкими і, зокрема, видається, що вони не повною мірою розуміють загрози від російської агресії. США є серйозним партнером для України. Якщо Україна б звернулась з проханням до США увійти до Нормандського формату, або змінити формат, чи розглядали б це США?

Потрібно, щоб Росія прийняла основоположне рішення припинити конфлікт і якщо ми цього досягнемо, ми, гадаю, зможемо досягти величезного прогресу
Курт Волкер

К.В.: По-перше, я вважаю, що Франція та Німеччина – дуже серйозні. Думаю, вони дуже чітко розуміють природу конфлікту і відповідальність Росії і те, як розвиваються події. У нас, інколи, є різниця в тактичному підході. Вони намагаються просуватись вперед маленькими кроками, намагаються проводити рівні переговори з обома сторонами, щоб зробити ці невеликі кроки. Це їх підхід і ми його підтримуємо. Ми також намагаємось більш амбітно підходити до вирішення всього конфлікту. Потрібно, щоб Росія прийняла основоположне рішення припинити конфлікт і якщо ми цього досягнемо, ми, гадаю, зможемо досягти величезного прогресу.

Що стосується долучення США до Нормандського формату, вважаю, це має бути узгоджено з партнерами Нормандського формату, включаючи Францію та Німеччину стосовно того, що це корисно, але я не вважаю, що США мають проштовхувати себе на цю роль. Ми чудово спілкуємось навіть без статусу формального партнера.

М. Ґ.: а якщо Україна звернеться з таким проханням?

К.В.: Україна є однією з чотирьох сторін Нормандського формату і вони всі мають погодитись, з огляду на формат, який вони створили. Знову, ми маємо тісні стосунки з Україною, відбувається постійний діалог і я не певний що нового ми досягнемо в цьому варіанті. Звичайно, якщо вони всі захочуть, щоб США це зробили, то, звичайно, в адміністрації це будуть розглядати.

Дивіться також: ​Волкер: Навіть ті російськомовні мешканці Донбасу, з якими я зустрічався, хочуть, щоб Донбас, зрештою, повернули Україні