Західна преса б’є на сполох: вплив Росії на Україну посилюється

Якщо процес ратифікації харківських угод у вівторок активно висвітлювали західні телеканали, то у cереду головні газети США розмістили на своїх шпальтах серйозні аналітичні матеріали про останні події в Україні. «Нью-Йорк Таймс», «Вашингтон Пост», «Вол л-Стріт Джорнал», «Євразія Дейлі Монітор» в один голос б’ють на сполох про посилення російського впливу на Україну.

Автор статті у «Вашингтон Пост» вже у самій назві наголошує, що ратифікація харківських угод, не зважаючи на різку опозицію у парламенті, може зашкодити проведенню демократичних реформ в Україні. Як пише видання, експерти застерігають, що підписані між президентами України та Росії угоди насправді заморожують існуючу систему корупції у газовій сфері. Деякі експерти, яких цитує автор статті, стверджують, що отримана Україною так звана знижка на газ насправді нічого не варта, оскільки ціни на енергоресурси у світі і так впали і росіяни уже переглянули свої договори з європейськими партнерами. Договір є настільки сумнівним, що він ніяк не гарантує, що проблема з постачанням російського газу до Європи не повториться.

У ситуації з Україною, як стверджує автор статті, домовленість пішла на користь потужним індустріальним магнатам і дала можливість уряду уникнути проведення нагальних реформ у корумпованому газовому секторі, який є засобом фінансування політиків.

Ще одним небезпечним результатом ратифікації цієї угоди, на думку колишнього урядовця адміністрації Буша Дейвида Креймера, якого цитує «Вашингтон Пост» є те, що угода дає поживу найбільш небезпечним російським психологічним інстинктам.

«Вони відчують себе на хвилі – каже Креймер і, як часто трапляється, дуже скоро вони можуть переступити межу». Але ще більш небезпечним, на думку Креймера, є те, що ратифікація подібної угоди провокує чергову хвилю протистояння в українському суспільстві:

«Те, що Янукович так швидко підписав цю домовленість призвело до поляризації України. Він повинен пам’ятати, що є президентом усієї країни, а не деяких її частин. Він повинен бути силою для об’єднання. Я побоююся, що з того, що він зробив, підписавши домовленість з Росією, і з того, що він сказав про Голодомор, можна зробити висновок, що він не є лідером, який об’єднує, а лідером, який провокує поляризацію».

Інші видання також детально описують події в українському парламенті, ілюструючи їх колоритними фотографіями. «Євразія Дейлі Монітор» у статті «Стратегічні здобутки Росії за рахунок України та Європи» підсумовує, що Москва зробила ще один серйозний крок у напрямку консолідації і позиціонування себе, як менеджера з безпеки на території колишнього Радянського Союзу.

Стратегічною помилкою вважає підписання харківських угод старший науковий співробітник Центру стратегічних та міжнародних досліджень у Вашингтоні Кіт Сміт. В інтерв’ю «Голосу Америки» він зазначив:

«Я думаю, що це помилка. Я вірю, що має діяти вільний ринок. А тепер ми повертаємося до ситуації, коли ціни на газ встановлюються з політичних міркувань. Також, отримання дешевшого газу зменшить тиск на Україну у процесі впровадження енергозберігаючих технологій. Україна має платити справжню ринкову ціну, щоби зробити індустрію більш енергоефективною та залучити іноземних інвесторів. Україна і зараз не у найкращий ситуації щодо закордонних інвестицій в енергетику. Це помилка, Це занадто політично. Треба повертатися до ринкових відносин та прозорості».