Каліфорнійська зима засушила врожаї

Східні та центральні райони США знову потерпають від морозів. Щойно половина штатів оговтались від Полярного виру, як температури знову впали до незвично низьких позначок. У цей же час західне узбережжя бореться з іншим погодним екстримом – посухами. Найбільше страждає південна Каліфорнія.

Експерти кажуть, якщо опадів не буде, до вже за два-три місяці два десятки населених пунктів штату просто не матимуть води. Інша сторона проблеми – як посуха відіб’ється на місцевих фермерах. Саме каліфорнійські угіддя є одними з найбільших постачальників овочів та фруктів у США.

Your browser doesn’t support HTML5

За китайський ринок вина змагаються США та Європа

Родина Енді Доменіґоні володіє землею майже 150 років. За цей час траплялося всіляке, але останній рік видався дуже важкий. Енді Доменіґоні говорить:

«Деякі поля ми засіяли майже місяць тому, і нічого ще не посходило».

За нормальних погодних умов, паростки пшениці з’являються через 5-7 днів, але не цього року.

Енді продовжує:

«Як ви самі бачите, цю землю було засіяно два тижні тому, а вона суха як кістка. Насіння немає вологи. Воно не може прорости. Треба чекати на дощ».

Your browser doesn’t support HTML5

Автомобільні новинки насамперед з’являються у Каліфорнії

Енді не єдиний фермер, який очікує опадів. Захід Сполучених Штатів переживає посушливий період, який триває вже більше 10 років, – каже кліматолог Білл Петцерт:

«Скотарі на заході розпродують свою худобу. Фермери на південному заході від Техасу до Орегону не обробляють поля через брак води. Для всіх це болючий період».

Посуха не є рідким явищем на заході Америки. Це, можна сказати, навіть норма. Бували випадки, що посуха тривала близько 50 років, але та ситуація, що склалася на півдні Каліфорнії, перетворюється в найгіршу посуху в історії штату.

«Історично, каже Білл Петцерт, за 135 років ведення обліку, це найсухіший період. З першого червня випало менше трьох сантиметрів дощу. У січні, що вважається найвологішим місяцем, не було жодних опадів. За своє життя я не бачив нічого подібного».

Коли настає посуха і падає виробництво, це стає відчутним у всьому світі.
Білл Петцерт
Посуха у Каліфорнії має сьогодні більший вплив, ніж 50 років тому, у першу чергу, через зріст кількості населення і економічний розвиток. Не слід забувати, що Каліфорнія є також найбільшим виробником сільгосппродукції з точки зору ринку збуту, – каже професор Каліфорнійського університету Мілт Макґіффен:

«У короткотривалій перспективі ми побачимо підняття цін, у довготривалій перспективі ми станемо свідками зменшення виробництва продукції. Це вам тенденція на найближчі 50 років».

Your browser doesn’t support HTML5

Посуха проти фермерів. Як не збанкрутувати?

Кліматолог Білл Петцерт пояснює важливість Каліфорнії для США і всього світу:

«Тут у Каліфорнії, ми є житницею Сполучених Штатів, але ми також експортуємо неймовірно багато фруктів, овочів та навіть худобу. Тому, коли настає посуха і падає виробництво, це стає відчутним у всьому світі».

За даними ООН, глобальні ціни на продовольство у 2013 році були найвищими. Експерти не можуть наразі передбачити, наскільки посуха вплине на ціни на харчі у цей рік. Це стане відомо щойно наприкінці літа.