НАТО має вважати на загрози з боку Росії – Трамп

Your browser doesn’t support HTML5

Трамп назвав тероризм та російську агресію серед головних загроз, на яких має сфокусуватися НАТО. Відео

Президент США Дональд Трамп закликав лідерів країн НАТО збільшити витрати на оборону до 2% від свого ВВП. У промові під час відкриття меморіалу Берлінської стіни в Брюсселі Трамп також згадав про загрозу з Росії, описуючи майбутні пріоритети НАТО, якими він їх бачить.

Президент Дональд Трамп сказав:

«НАТО майбутнього має зосередити велику увагу на тероризмі та імміграції, а також на величезній загрозі з боку Росії, і на кордони НАТО на сході та півдні. Ця велика стурбованість через безпеку має ту ж саме причину, яку я дуже прямо обговорював з генеральним секретарем Столтенберґом та членами альянсу. І я сказав, що члени НАТО нарешті мають внести свою справедливу частку і виконати свої фінансові зобов’язання».

Він додав, що 23 із усіх 28-ми членів НАТО не виконують своїх зобов’язань.

Натомість канцлер Німеччини Анґела Меркель у промові натякнула, що в питанні цінностей має розбіжні погляди з американським президентом:

«Ми об’єднані у вірі, що не ізоляція, не створення стін, робить нас успішними, а відкриті суспільства, які розділяють однакові цінності».

За словами оглядачів, лідери НАТО очікували почути від американського президента відданість Пункту 5 Статуту організації. Між тим, Дональд Трамп у промові не згадував про це. Раніше, критикуючи альянс, Дональд Трамп заявляв, що ніколи публічно не визнавав пункту 5-го Статуту.

Американський президент не згадував також про анексію Криму чи порушення Росією міжнародних зобов’язань.

Дивіться також: Прибуток для сирійських біженців у США - навчання арабської мови

Your browser doesn’t support HTML5

Прибуток для сирійських біженців у США - навчання арабської мови. Відео