Початок великого суду в Іспанії нагадує, що питання Каталонії залишається

Прапор, що символізує незалежність Каталонії - поруч з вивішеним офіційним каталонським прапором під час пронезалежницької демонстрації у Барселоні 2018р.

Іспанський верховний суд у Мадриді розпочав у вівторок 12 лютого розгляд справи дванадцяти лідерів руху за відокремлення Каталонії, історичного регіону на північному сході Іспанії.

Їх звинувачують зокрема у заколоті, підбурюванні до насильства та незаконному використанні коштів, що може загрожувати в’язничними термінами до 25 років.

Дивіться також: Каталонська дилема для українців

​Частина обвинувачених перебувають в ув’язненні вже близько року, після того як каталонський парламент проголосив самостійну республіку за результатами референдуму, в якому взяли участь менше половини місцевих виборців.

Більшість учасників каталонського референдуму 1 жовтня 2017 року проголосували за самостійність, але іспанський конституційний суд постановив, що референдум незаконний.

Тогочасний президент автономного уряду Каталонії Карлес Пучдемон утік і попросив притулку в Бельгії.

Прихильники підзахисних стверджують, що насильницького заколоту не було, і що каталонські лідери стали політичними в’язнями.

Іспанський уряд наполягає, що жодного політичного впливу на процес немає, і що судді діятимуть відповідно до законів країни.

Чому значна частина каталонців хоче незалежності?

Каталонські прихильники незалежності стверджують, що коріння державності їхнього краю сягають у давнину на 1000 років.

Упродовж останнього десятиліття ідея самостійності набрала популярності, почавшись з руху за відродження каталонської мови та культури і зміцнення автономних прав регіону.

Але прихильники єдності Іспанії вказують, що історія Каталонії нерозривно пов’язана з творенням іспанської держави.

Зараз Каталонія з населенням 7,45 мільйона є одним з найбагатших із низки самобутніх регіонів Іспанії з широкими автономними правами.

Дивіться також: Російський інтерес в Каталонії

Барселона - один з найвідоміших у світі центрів міжнародного туризму.

Багато каталонців вважають, що регіон платить у центральний бюджет більше, ніж отримує і суперечка загострилася на тлі міжнародної фінансово-економічної кризи 2008 року, що дуже болісно вдарила по Іспанії.

До 1975 року в Іспанії панував військовий режим генерала Франко, який жорстоко придушував культуру і мову меншин, включно з каталонською.

Після вступу Іспанії у Європейський Союз 1986 року країну часто називали прикладом успішного демократичного та економічного розвитку за сприяння ЄС.

Частиною внутрішніх демократичних процесів було надання Каталонії значних права самоврядування.

Дивіться також: Коли за чотири роки Мінських угод "недосягнуті базові умови із забезпечення безпеки, важко почати виконувати політичні"

Your browser doesn’t support HTML5

Коли за чотири роки Мінських угод "недосягнуті базові умови із забезпечення безпеки, важко почати виконувати політичні". Відео