Росія збільшує військову співпрацю з Іраном та КНДР, кажуть в Білому домі

Координатор стратегічної комунікації Ради з нацбезпеки США Джон Кірбі нагадав, що з серпня Іран надав Росії сотні безпілотних апаратів, які Росія використала для атак на критичну інфраструктуру України

Іран розширює військову підтримку Росії, - про це повідомив Джон Кірбі, координатор стратегічної комунікації Ради з нацбезпеки США під час брифінгу для преси у п'ятницю. Він озвучив нові дані, які отримали США, про те, що у листопаді Тегеран відправив до Росії артилерійські та танкові снаряди для використання в Україні.

Міжнародна спільнота ввела санкції та експортні обмеження проти Москви, через війну в Україні. Тому Росія змушена покладатися на держави, що перебувають в ізоляції, як то Північна Корея чи Іран, щоб мати можливість продовжувати війну в Україні.

Джон Кірбі нагадав, що з серпня Іран надав Росії сотні безпілотних апаратів, які Росія використала для атак на критичну інфраструктуру України. У відповідь Іран вимагає від Росії військового обладнання на мільярди доларів.

«Росія пропонує Ірану безпрецедентну оборонну співпрацю, зокрема щодо ракет, електроніки та протиповітряної оборони. Ми вважаємо, що Росія може надати Ірану винищувачі. Іран також прагне придбати додаткове військове обладнання з Росії, включаючи ударні вертольоти, радари, і навчально-бойовий повітряний літак Як-130. Це зробить ситуацію в Україні важчою. Також це, звичайно, зробить безпекову ситуацію на Близькому Сході ще важчою для наших партнерів і друзів, оскільки Іран, здається, отримає вигоду від їхньої співпраці з Росією для зміцнення власної військової могутності» - повідомив з Кірбі.

Іран казав, що постачав дрони Москві до війни. Росія використовувала ці дрони для нападів на цивільну інфраструктуру.

Росія, ймовірно, вичерпала запаси іранських дронів-камікадзе. Такими оцінками в суботу поділилось Міністерство оборони Великої Британії. Британське відомство вказала, що з 15 лютого не надходить повідомлень про використання таких пристроїв, хоча з січня і до початку лютого, були повідомлення про щонайменше 24 такі випадки.

"Величезну кількість було знищено в перші дні року", - йдеться в повідомленні.

Під час брифінгу Кірбі заявив, що Північна Корея також надала зброю російській приватній військовій компанії "Вагнер", яка, за словами координатора стратегічної комунікації Ради з нацбезпеки США, продовжує чинити звірства та порушувати права людини по всій Україні.

Дивіться також: Мирний план Китаю щодо України: за і проти. Коментарі політиків та експертів