"Марс – наш наступний пункт призначення", - американські астронавти про висадку на Місяць і майбутнє людини у космосі

21-го липня виповниться 50 років із дня коли людина вперше ступила на поверхню Місяця. У 1969 році, у рамках програми американського космічного агентства НАСА, місія Аполло-11 здійснила успішну висадку на Місяці. Астронавт Ніл Армстронг, командир екіпажу місії, став першою людиною, яка ступила на поверхню Місяця.

Висадка на супутник Землі – одне із найвеличніших досягнень людства за минуле сторіччя. Сьогодні астронавти кажуть: наступною точкою призначення має стати Марс, втім перед такою подорожжю люди знову мають злітати на місяць.

Що астронавти думають про шлях до Місяця та щодо майбутнього космічних подорожей?

Your browser doesn’t support HTML5

Місяць, Марс: американські астронавти поділилися думками щодо майбутнього космічних подорожей. Відео

Гаррісон Шмітт - астронавт NASA, місія ''Аполло-17'': "В 1957 році я був Фулбрайтівським стипедіатом у Норвегії, збирав геологічну інформацію, і єдине американське радіо, яке я міг там слухати, був "Голос Америки". І під час програми Вілліса Коновера "Джаз від А до Я" вони перервали ефір і оголосили, що Радянський Союз запустив перший штучний супутник Землі, це був "Спутнік 1", і ось тоді я зрозумів, що маю почати звернути увагу на космос".

Джон Кеннеді – 35-й Президент США: "Ми вирішили полетіти на Місяць ще в цьому десятилітті і зробити ще деякі інші речі. І не тому, що це легко, а тому що складно".

Джим Ловелл - астронавт NASA, місії ''Аполло-8'', ''Аполло-13'': "Коли президент Кеннеді зробив заяву, що ми плануємо політ на Місяць і маємо потрапити туди до кінця десятиліття, я не міг у це повірити. Я тоді сказав, та... він просто говорить це, щоб надати нам впевненості, але я не думаю, що це можливо".

Джон Кеннеді – 35-й Президент США: "Жодна нація в світі, яка претендує на лідерство серед інших націй, не може програвати перегони у космосі".

Юджин Сернан - астронавт NASA, місії ''Аполло-10'', ''Аполло-17'': "Винятковість в космосі! Бути номером один, бути лідером! Все що нижче цієї планки - неприйнятно для народу цієї країни".

Фред Гейз - астронавт NASA, місія ''Аполло-13'': "Це дуже неймовірний показник того що може статися , якщо зібрати під одним дахом правильних людей із правильними навичками, які працюють разом як команда і під правильним керівництвом - які чудеса можуть відбутися"

Майкл Коллінз - астронавт NASA, місія ''Аполло-11'': "Це був прекрасний приклад організації в рамках великої державної установи. Це те, чого в наші дні ми більше не бачимо так часто".

Базз Олдрін - астронавт NASA, місія ''Аполло-11'': "Ми вклали багато часу і людських зусиль, щоб здобути це лідерство за допомогою програми Аполло".

Джим Ловелл - астронавт NASA, місії ''Аполло-8'', ''Аполло-13'': "Космічна програма була позитивом, вселяла натхнення і надію".

Ґеррі Гріффін - директор польоту NASA, місія ''Аполло-13'': "Аполлон-13-це те, що може виконати підготовлена команда".

Базз Олдрін - астронавт NASA, місія "Аполло-11": "Команда, яка була навчена справлятися із надзвичайними ситуаціями і яка чудово виконувала свою роботу".

Джин Кранц - директор польотів NASA, програма "Аполло": "Я був директором польоту "Аполло-17", коли Джин Сернан і Джек Шмітт були астронавтами. Ми тоді прочитали Послання президента, в якому говорилося, що все це відбувається можливо в останнє в цьому столітті. І це був такий нелегкий час для нас усіх, тому що ми відмовлялися від нашого прагнення як нації бути дослідниками".

Юджин Сернан - астронавт НАСА, місії ''Аполло-10'', ''Аполло-17'': "Ми повернемося на Місяць".

Майкл Коллінз - астронавт НАСА, місія ''Аполло-11'': "Мій друг, Ніл Армстронг, вважав, що повернення на Місяць - це правильний і необхідний крок перед марсіанською експедицією".

Майкл Коллінз - астронавт НАСА, місія ''Аполло-11'': "Я марсіанин. Я думаю, що Марс – це наш наступний пункт призначення".

Дивіться також: Ураган Беррі, відключення енергопостачання в Нью-Йорку: головні новини вихідних у США. Відео

Your browser doesn’t support HTML5

Ураган Беррі, відключення енергопостачання в Нью-Йорку: головні новини вихідних у США. Відео