"Якщо Путін використає хімічну чи ядерну зброю, це буде помилка всього його життя", - голова комітету Конгресу США з міжнародних відносин

Президент Росії Володимир Путін, 26 квітня 2022. (Photo by NATALIA KOLESNIKOVA / AFP)

Сполучені Штати уважно стежать за риторикою президента Росії Володимира Путіна щодо можливого застосування хімічної чи ядерної зброї в Україні. Про це в ексклюзивному коментарі голова комітету з міжнародних питань Палати представників Конгресу США Грегорі Мікс розповів Мирославі Ґонґадзе.

"І якщо Путін використає ядерну чи хімічну зброю (в Україні - ред.), це буде помилка всього його життя", - сказав Мікс.

"Думаю, вони зробили достатньо, щоб виправдати найсильнішу з можливих військову відповідь, найпотужніші з можливих санкцій, щоб переконливо пояснити, що таке не можна дозволяти. І звісно, йдеться про всю гуманітарну та економічну допомогу, яку ми можемо надати", - про це, відповідаючи на запитання Голосу Америки заявила спікерка Палати представників Конгресу США Ненсі Пелосі.

"І ми не повинні робити менше через погрози з боку Росії. Вони вже втілили в життя свої погрози: вони вбивали дітей та їхні родини, цивільних. Як я вчора сказала, ми не відповідаємо на погрози хулігана", - додала спікерка.

Дивіться також: У Конгресі пропонують дозволити адміністрації США використати армію, якщо Путін застосує в Україні хімічну чи ядерну зброю

Перебуваючи у Варшаві, Пелосі додала, що щедрість польського народу, яку Польща проявила до українських біженців, - "історична за своїм масштабом".

Нещодавно міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба сказав, що Росія погрожує ядерною зброєю через свої воєнні невдачі в Україні.

Наприкінці квітня голова МЗС Росії Сергій Лавров заявив, що ризики ядерної війни "реальні" й "вельми суттєві", але пізніше сказав, що Росія "нікому не погрожує ядерною війною".

Як Голос Америки повідомляв 1 травня, під час візиту до Києва представники конгресової делегації зустрілись із президентом України Володимиром Зеленським. Як написала Пелосі у Twitter, американські законодавці прибули в Україну, "щоб вшанувати українців, які самовіддано захищають демократію, і заявити: ми з вами аж до перемоги".

Дивіться також: США відправляють до України бронетранспортери М113