Політики штовхають США до рецесії - експерти

Найбільша загроза американській економіці – Європа. Приблизно так заявив міністр фінансів США Тімоті Ґайтнер, виступаючи перед Комітетом фінансових послуг Конгресу у середу. За його словами, «економічна рецесія в Європі зашкоджує економічному зростанню в світі». Але економісти серед основних загроз успішному виходу економіки США з рецесії називають ще одну причину – політичні баталії у Вашингтоні та напружена риторика передвиборчої кампанії.
Саме політичні суперечності стали причиною зниження рейтингу кредитоспроможності американського уряду. Подібний процес відбувається і зараз.

"Спостерігається погіршення на політичному та фіскальному фронті. Збільшується державний борг та та одночасно зменшується політична воля цей процес зупинити", - каже Нікола Сван з рейтингової агенції "Standard and Poor's".

Економісти кажуть, що політична поляризація, яка супроводжує виборчу кампанію, ускладнює вирішення економічних проблем. Наразі дебати тривають з двох основних питань - підняття граничної межі на зовнішні урядові позичання та податки. Демократи пропонують зберегти податкові знижки, введені за Президента Буша, для усіх американців, окрім найбагатших. Республіканці пропонують натомість законопроект, згідно з яким усі верстви населення зберігають нижчі податки, але скасовуються деякі пільги для бідних та людей середнього достатку з дітьми.

Оскільки в Сенаті більшість становлять демократи, а в Палаті представників – республіканці, конгресмени періодично підтримують, а потім блокують законопроекти один одного. Якщо домовиться до кінця року не вдасться, то у січні вже всі американці платитимуть вищі податки, а у дію автоматично вступлять скорочення бюджетних витрат на армію та соціальні програми. Такий сценарій американські економісти та політики охрестили «фіскальним обривом».

"Якщо у дію вступлять збільшення податків та бюджетні скорочення – так званий фіскальний обрив – повторна рецесія може розпочатися вже на початку нового року. Також у 2013 році буде створено на мільйон – мільйон з чвертю менше робочих місць", - прогнозує голова Федеральної резервної палати США Бен Бернанке.

Економісти все ще сподіваються, що політикам вдасться домовитися, аби уникнути повторної рецесії. Саме так сталося рік тому.
"Лідери республіканців пішли на компроміс в останню хвилину. Я б на це зробив ставку і цього разу – республіканці не захочуть брати на себе відповідальність за створення хаосу в американській економіці", - зазначає експерт Інститут Брукінгса, Філіп Валак.

Економічна рецесія в Європі лише загострює економічні та політичні проблеми в США. Окрім Іспанії, цього тижня погані новини прийшли з Великобританії. Було офіційно повідомлено, що країна вступила у третій квартал падіння економічних показників. Два квартали поспіль означають, що країна вже вступила в період рецесії.

"Якщо б економіка США зростала швидко, то ми б настільки не залежали від торгівлі з Європою. Для нас би це проблеми не становило. Але ми зростаємо дуже анемічно. Навіть невеликі ускладнення створюють для нас великі проблеми", - зазначає Шрінівас Зіруваданті з Центру економічних прогнозів “Jerome Levy”.

Утім, економіст пропонує і більш оптимістичний погляд на процеси в американській економіці.

"Процес, через який проходять США – так звана обмежена рецесія – це процес видужання. Це процес нормалізації бюджетів, виправлення балансу між боргом та статками, приведення усіх показників до правильного рівня. Це все стане фундаментом довготермінового зростання у майбутньому", - відзначає Шрінівас Зіруваданті.

Це, разом із досягненням політичного компромісу, мусить зберегти американську економіку від падіння у фіскальний обрив на початку наступного року та загалом.