Переговори Помпео в Сочі виявили важливі розбіжності між США та Росією

Держсекретар США Помпео та президент Росії Путін

Держсекретар США Майк Помпео прибув до Сочі зі сподіванням на оновлення та покращення відносин з Росією.

Налаштованість на зближення та компроміси головного дипломата США відзначили місцеві спостерігачі та ЗМІ. Так, колишній посол США до Росії Майкл Макфол відзначив разючу відмінність тону заяв Помпео перед зустріччю в Сочі, від його слів під час слухань в Конгресі США.

"Історичний конфлікт між США та СРСР – а тепер Росією – спричинено поведінкою Росії... Ми маємо чинити спротив у всіх місцях та за кожним вектором ... ми маємо переконатись, що Путін не переможе...", - цитує Макфол слова Помпео в Конгресі США.

Повідомлення в Сочі від Майка Помпео демонструють готовність до співпраці та компромісу. "Сьогоднішні зустрічі буди позитивним кроком вперед. США та Росія демонстрували раніше, що ми можемо співпрацювати з ключових міжнародних питань. Ми закликаємо Росію працювати з нами, щоб змінити траекторію відносин на благо обох країн", - йдеться в твітері Дрежсекретаря США.

Дивіться також: Помпео в Сочі: Я тут, бо президент Трамп прагне покращити наші відносини

Все ж, в результаті переговорів, стало ясно, що сподівання Помпео на зближення позицій не справдились. Під час спільної прес-конференції Помпео та російського міністра закордонних справ Лаврова, висловлювання чиновників виявили різкі розбіжності з питань України, Ірану, Венесуели та втручання Росії до виборів у США.

Помпео заявив, що підняв питання втручання Росії до виборів США під час зустрічі з Путіним, але Путін заперечив, що це відбувалось. "Якщо Росія буде втручатись до виборів 2020 року "це лише погіршить ситуацію", - заявив Помпео.

Дивіться також: Помпео застеріг Росію щодо втручання у вибори 2020 року

У відповідь на звернення Помпео до Росії перестати підтримувати режим Мадуро у Венесуелі, Лавров розповідав про втручання Америки до регіону.

Помпео закликав Росію звільнити українських моряків і звернутись до нового президента України, щоб досягти прогресу у вирішення російського конфлікту з Україною

Відповідаючи на питання преси стосовно України, Майк Помпео зазначив. "Ми маємо дуже відмінні погляди (з Росією – ГА) стосовно того, як має просуватись Україна".

Помпео сказав пресі, що закликав Росію звільнити українських моряків і звернутись до нового президента України, щоб досягти прогресу у вирішення російського конфлікту з Україною.

Він запевнив, що США не полишають це питання, однак, зазначив, що метою зустрічі було "знайти рішення, компроміси, сфери, де інтереси перетинаються, щоб досягти прогресу з вирішення деяких дуже складних проблем, які постають перед нами".

Помпео також переадресував Білому дому питання того, чи можлива зустріч Трампа та Путіна, поки не звільнено українських моряків.

Дивіться також: Трамп зустрінеться з Путіним у Японії, хоча казав, що зустріч буде можлива, коли звільнять українських моряків

Серед питань, де інтереси США та Росії можуть перетинатись Помпео назвав боротьбу з тероризмом, денуклеаризацію Північної Кореї а також стабілізацію в Афганістані.

Дивіться також: Час-Тайм. Подробиці зустрічей держсекретаря США Помпео в Сочі

Your browser doesn’t support HTML5

Час-Тайм. Подробиці зустрічей держсекретаря США Помпео в Сочі