Європейські сусіди цікавляться подіями в Україні, але вразливі для російської пропаганди – IRI

«В самому серці Європи є тенденції до послаблення підтримки основоположних трансатлантичних установ, як НАТО, та до більшої вразливості для впливу Росії», - йдеться в повідомленні аналітичного центру США International Republic Institute за результатами опитування проведеного IRI в Чехії, Угорщині, Польщі та Словаччині.

«Життєво важливо для США визнавати загрози, які становить зростання впливу Росії в Європі, що може підірвати основоположні засади трансатлантичного миру та безпеки», - прокоментував результати опитування директор IRI по Європі Ян Суротчак.

«Стурбований результатами опитування IRI про вразливість країн Вишеградської четвірки до російських оповідей та дезінформації», - твітує Джеймі Кірчик, дослідник Foreign Policy Initiative.

Більшість респондентів усіх чотирьох країн підтримують нейтралітет до НАТО та Росії (Словаччина: 73%, Чехія – 61%, Угорщина – 58%, та Польща – 53%). 75% словаків вважають, що Росія може бути партнером з безпеки, 59% чехів та 54% угорців, а також 35% поляків.

Опитування виявило велику зацікавленість населення країн Вишеградської четвірки подіями в Україні. 72% словаків, 68% чехів та поляків та 65% угорців цікавляться ситуацією в Україні. В той же час, опитування вказало на впливовість російської дезінформації. Наприклад, в Словаччині 38% читачів, які беруть інформацію з різних джерел, а не тільки провідних медіа, зазначили, що вони не вважають, що Росія провадить дезінформацію і ще 38% таких читачів не турбувало, що Росія фінансує ЗМІ, які вони читають.

Дивіться також: Трамп назвав тероризм та російську агресію серед головних загроз, на яких має сфокусуватися НАТО

Your browser doesn’t support HTML5

Трамп назвав тероризм та російську агресію серед головних загроз, на яких має сфокусуватися НАТО. Відео